Izvor: JUGpress.com, 02.Okt.2022, 12:19

U Leskovcu održan prvi Međunarodni festival folklora i tradicionalne muzike

LESKOVAC

Crkveni ansambal “Branko” organizovao je Međunarodni festival folklora i tradicionalne muzike koji je po prvi put održan 20. i 21. septembra u Leskovcu.

Svečanim otvaranjem festivala i uvodne reči arhijerejskog namesnika protojereja Dalibora Stefanovića, inače predsednika LCA ,,Branko”, započelo je prvo festivalsko veče i koncertni program , na kome su učestvovali u revijalnom delu programa sledeći učesnici :

1.LCA ,,Branko”- Leskovac;
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << />
2.KUD ,,Lemind” -Leskovac;

3.KUD ,,Koštana” – Badnjevac;

4.Etno grupa SMŠ ,,Stanislav Binički”- Leskovac;

5.Filip Bogdanović -Lebane;

6.sveštenik Milan Doderović- Leskovac;

Svetlana Stoiljković-Leskovac.

Drugi festivalski dan započeo je Božanstvenom Liturgijom uz pojanje Leskovačke crkveno-pevačke družine ,,Branko”21.septembra 2022. na praznik ,,Male Gospojine”, koja je ujedno i slava slavne crkve ,,Odžaklije”. Festival se po prvi put održava na praznik ,,Male Gospojine” u čast naše slavne ,,Odžaklije”.

U holu LKC-a održana je etno postavka izložbeno – prodajnog karaktera, dok je koreograf Dragan Nikolić održao radionicu za decu , gde su naši najmlađi članovi mogli da nauče svoje prve igračke korake.

Održana je promocija istorijskog romana protojereja Miroslava Jovanovića pod nazivom ,,Odžaklija” u holu Narodnog muzeja.

Profesor doktor Nebojša Todorović, muzikolog i muzički kritičar, kao urednik i medijator medijsko-stručnog skupa pod nazivom ,,Okrugli sto” , uz prisustvo cenjenih profesora i sveštenika, u Narodnom muzeju , dao je poruku svima da je promovisanje pravih vrednosti , tradicije kroz muziku i igru, pogotovo kroz crkvene i folklorne sastave, od velikog značaja za kulturni razvoj mladih u Srbiji.

Održan je defile od crkve do gradskog trga uz kratko predstavljanje učesnika festivala.

Ljubitelji grčke tradicionalne muzike mogli su da uživaju u autentičnom izvođenju umetnika Dragana Pešića na buzukiju, na jubilarnom koncertu braće Pešić koji se održan u sali LKC-a. Ovo je koncert koji je finansirala lokalna samouprava. Ovim koncertom braća Pešić obeležili su 55 godina muzičkog izvođaštva i 40 godina sviranja na buzukiju. U godini koja je pred nama , braća Pešić planiraju održavanje niza koncerata u Jablaničkom okrugu i šire u njihovoj godini jubileja.

Zatvaranje festivala i drugo festivalsko veče započelo je naizmeničnim nastupom folklornih ansambala i ostalih sastava i solista.

Učesnici druge festivalske večeri bili su:

1.KUD ,,Razigrano kolo- vez” -Medveđa, R.Srbija;

2.KUD ,,Branko Miljković” -Gadžin Han , R.Srbija;

3.D:M.F.A. ,,Srma” -Kumanovo, R.S.Makedonija;

4.KUD ,,Kos”- Gnjilane, R.Srbija;

5.Miljan Toković ,guslar -Retkocer, R.Srbija;

6.Sastav ,,Leb i vino” -Sandanski, R.Bugarska.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.