U Leskovcu nastavljena grdelička “vodena revolucija”

Izvor: juGmedia, 12.Avg.2014, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Leskovcu nastavljena grdelička “vodena revolucija”

LESKOVAC – Više od tri stotine Grdeličana danas je ponovo sa transparentima protestovalo u Leskovcu zbog nedostatka vode za piće i skandiranjem upozoravalo na ugroženu prirodu, zdravlje ljudi, ali tražilo i ostavku ili smenu gradonačelnika.

Oni su tražili da se zaustave svi radovi na mini hidroelektrani ipsod izvorišta Rupske reke, iz koje se oko 15.000 ljudi snabdeva vodom za piće, zatim da se sanira uništena priroda i da se obezbedi ispravna voda za piće. >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia <<

“U poslednjih 120 dana samo smo 28 dana imali vodu iz vodovoda i to ne za piće, već higijensku vodu. Pproblem se javio izgradnjom hidroelektrane ispod izvorišta Rupske reke, gde je posečeno oko 20 ari šume i drugog rastinja, pa je narušen eko sistem”, kazao je vođa protesta i predsednik Udruženja “Rupska reka” Srđan Jović, uz optužbu da je “interes jednog čoveka” stavljen iznad zdravlja hiljade građana.

I ovoga puta protestanti, pristigli autobusima, su nosili veliki transparent na kome je pisalo “vodena revolucija”, a ulicama i ispred sedišta grada uzvikivali su “vratite nam vodu”, „trujete nam decu“, „nećemo vodu iz Barja”, „lopovska bando”, „nećemo cisterne” i “smeni ga Vučiću”.

Revolitirani zbog neobavljenog razgovora sa gradonačelnikom, skandirano je i “ostavka, ostavka”, traženo formiranje sopstvene opštine, ali i zaprećeno blokiranjem autoputa.

Rupska reka je jedna od najčistijih reka u Srbiji, a stručnjaci njen kvalitet upoređuju sa vodom “rosa”.

Problem je što se ona zamuti kada padne kiša i što grdelički vodovod nema fabriku za prečišćavanje vode već koristi samo sistem taložnika i hlora.

Srđan Jović kaže je da je gradnja elektrane dodatno izazvala problem.

„Iz te reke 40 godina pijemo vodu, s prekidima od po najviše jedan dan, kada padne kiša i zamuti je. Od prošle godine skoro konstantno nemamo vodu jer se ispod izvorišta reke, odnosno, iznad vodozahvata, pravi mini hidroelektrana zbog koje je na prostoru od 20 kilometara uništen eko-sistem”, priča Jović, vođa protesta i Udruženja Rupska reka.

Iz Gredlice su stigli i stari i mladi sa pištaljkama, praznim plastičnim flašama i balonima, koji su im za ovu priliku poslužili kao bubnjevi. „Reka je pretvorena u blato. Cela Grdelica smrdi na neoprano i neokupano. Potpuno rasulo”, priča student elektrotehnike Ivica Stanimirović.

„Uništena je reke pijaće vode, voda koju smo direktno pili iz reke”, očajan je Miroslav Živković.

Iz kabineta gradonačelnika odmah posle protesta stiglo je saopštenje u kome se navodi da su u proteklih 15 dana mobilisane službe i uprave koje će rešiti problem vodosnabdevanja, te da je za projekat rekonstrukcije vodovoda u Grdelici angožovan stručnjak.

„Prva faza rešavanja problema vodosnabdevanja meštana Grdelice i okoline, kojom će se obezbediti kontinuirano sanabdevanje vodom , treba da bude završena HITNO, kako kaže profesor Milenković, u naredna dva meseca.

Povezivanje vodosistema Grdelice na vodosistem Barje je po mišljenju ovog stručnjaka izuzetno dobro i trajno rešenje. Njegova realizacija je skuplja od predloženih mera, i u ovom času se ne razmatra kao rešenje”, stoji između ostalog u saopštenju.

Protestani su i danas reagovali na pomen „Barja”. „Nećemo iz svog doma u kolektivni centar”, rekao je Srđan Jović.

(Kraj) mil

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.