Izvor: Piplmetar.rs, 01.Jul.2023, 23:30

U Leskovcu i Subotici održan drugi protest „Srbija protiv nasilja“

Betadanas 22:26

Foto: Gojko Vlaović/Danas
Protest „Leskovac protiv nasilja“ održan je večeras u tom gradu drugi put, a zbog lošeg vremena počeo je oko 18.30 ispred platoa Narodnog muzeja.
Okupljenim građanima se obratio apsolvent istorije Lazar Gocić, koji je poručio da je Srbija za vreme vladajuće koalicije dobila samo sistemsku korupciju endemskih razmera.
„Nema institucije pravnog poretka koja nije razorena, odanost partiji preča je nego >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << odanost narodu i državi“, rekao je između ostalog Gocić i ocenio da je država u opasnosti.
Kako je javio reporter agencije Beta, nakon njegovog govora okupljeni građani i predstavnici lokalne opozicije krenuli su u protestnoj koloni kroz centralne ulice, a ispred sedišta Gradskog odbora Srpske napredne stranke uz zvižduke uzvikivali su „Lopovi, lopovi“ i „Mesko odlazi“.
Protest je protekao mirno, bez incidenata.
Drugi protest i u Subotici Više stotina građana okupilo se danas protestu „Subotica protiv nasilja“, koji je u tom gradu organizovan drugi put.
Na skupu ispred zgrade „Jadran“ u Subotici, građanima se obratila Ranka Kašiković koja je rekla da je mesecima trpela strašno zlostavljanje, pritiske, ucene i zastrašivanje zbog toga što je 2021. godine odbila da ide na miting Srpske napredne stranke.
„Već narednog dana na svom radnom mestu bila sam izložena stravičnom mobingu i zlostavljanju na radu uz pretnju otkazom“, navela je Kašiković, navodeći da je zbog toga protiv direktorke te ustanove podnela tužbu i započela borbu za pravdu.
Prema njenim rečima, u Srbiji su lojalni zaštićeni i za njihovu bahatost nema granica, posledica ni odgovornosti, a ćuti se na nasilje u porodici, na radnim mestima, u školama, u javnom prevozu, i na promovisanje nasilja na televizijama.
„Posledica je da niko ne zna ko može biti sledeća žrtva tako nakaradnog sveta. U takvom svetu zato vlada strah. Strah je moćno sredstvo. Može nas ućutkati, naterati da se povučemo i okrenemo glavu na drugu stranu“, ocenila je Kašiković.
Rekla je da smatra da je Srbija regrutacioni centar za često neobrazovane i nesposobne menadžere iz političkih stranaka koje su na vlasti.
„Zadatak društva jeste da pooštri mere, donese zakone, da kažnjava nasilje, da ohrabruje i osnažuje žrtvu, ali pre svega treba da se menja kolektivna svest“, poručila je Kašiković.
Dodala da nove generacije treba učiti da shvate da nasilje nije način, da ne moraju da trpe, da imaju pravo na dostojanstven život.
Srbija je zemlja u kojoj nema slobode medija, istakla je ova Subotičanka i dodala da je „medijski prostor zagađen mržnjom i nasiljem sa nacionalnih frekvencija koje su javno dobro“.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.




Opširnije
Izvor: Danas.rs

Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.