Izvor: JUGpress.com, 20.Jun.2023, 17:01

U Leskovcu Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora

LESKOVAC

U dvorištu Šop Đokićeve kuće po šesti put je održana manifestacija „Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora“. Radi se o dva festivala, koji su obuhvaćeni projektom “Magija sinergije” – Dani leskovačke mućkalice i Dani šopskog folklora preko kojih po treći put sarađuju Leskovac i Elin Pelin iz Bugarske. Manifestacija >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << je imala i takmičarski karakter, a žiri je u pripremi leskovačke mućkalice i kategoriji juniora za najbolje proglasio ekipu iz Trgovinsko-ugostiteljska škola iz Leskovca, drugo mesto osvojila je Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, dok su treći učenici iz Srednje škole „Svetozar Krstić-Toza“ iz Vučja. U seniorskoj kategoriji najbolju mućkalicu je spremila ekipa restorana „Kod dva drugara“, drugo mesto su podelili „Braća Đokić“ i restoran „Kod Đure“ iz Niša, a na trećem je Udruženje UTP iz Niša. U kategoriji amatera najbolji je bio Moto klub Leskovac.

Održano je i takmičenje u pripremi šopske salate, a u kategoriji juniora prva dva mesta osvojile su ekipe iz Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca, dok je na trećem mestu Srednja škola „Svetozar Krstić-Toza“. Među seniorima prvi je Restoran „Kod dva drugara“, drugi „Braća Đokić“, a treći Etno restoran „Lovački kutak“.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je najpre primetio da se Leskovac visoko pozicionira u oblasti gastroturizma.

„Najpoznatiji gastronomski brend je roštilj meso, a pored njega imamo spržu i ajvar. Jedini smo grad u Srbiji koji ima registrovana tri brenda, a u toku tekuće godine imaćemo i četvrti – leskovačku ljutenicu. Čuvajući tu tradiciju kojom se ponosimo, obavezni smo da uvodimo inovacije i da našim sugrađanima i svim posetiocima ponudimo novine. Mućkalica, čuvani specijalitet od mesa, povrća i začina je fantastična kombinacija ukusa sa specifičnim šmekom našeg leskovačkog kraja. Zahvaljujući Festivalu koji se realizuje u okviru projekta Magija sinergije, na naše ulice se vratio vozić Roštiljko, na radost dece koja će i sada moći da se u njemu provozaju gradom.“ (kraj) IS/MN

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

U takmičenju za najbolju mućkalicu i šopsku pobedila leskovačka "dva drugara"

Izvor: JužneVesti.com, 20.Jun.2023

Posle nekoliko otkazivanja usled loših vremenskih uslova u dvorištu ”Šop-Đokićeve kuće” u Leskovcu je održana manifestacija ”Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora”, a u pripremanju oba specijaliteta pobedu su, po oceni stručnog žirija, odneli kuvari restorana ”Kod dva drugara”...U...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.