U Jablaničkom okrugu više nema državnih apoteka

Izvor: RTS, 24.Jul.2018, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jablaničkom okrugu više nema državnih apoteka

Leskovačka Apotekarska ustanova je pred gašenjem, dugovi su ogromni i svi radnici žele da odu uz socijalni program. Ni u jednom mestu u Jablaničkom okrugu ne postoji više državna apoteka, nema ni dežurnih apoteka, pa Leskovčani od 1 posle ponoći do 6 ujutru nemaju gde da kupe lekove.
Bolest vreme ne bira. Mada bi u Leskovcu mogla da se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << strpi bar od jedan sat do svanuća. Građani se snalaze kako ko može. 

Nešto posle ponoći, od desetak apoteka u blizini Opšte bolnice i Hitne pomoći otvorena je samo jedna.
"Od 12 do 1 kada jedino vi radite ima li gužve? "Posle zatvaranja državne apoteke, gužve se polako stvaraju tako da ćemo verovatno radno vreme produžiti do 2 sata", ističe vlasnik apoteke Saša Stojanović. 
Posle više decenija, uz dvanaest apoteka u Okrugu, noćno dežurstvo u "Hipokratu" zatvorio je dug veći od pola milijarde dinara. Rafovi prazni, skoro svi radnici su se prijavili za socijalni program, plate ne primaju od početka prošle godine.

Reorganizacija ili potpuno gašenje?
"Uz pomoć fonda, RFZ, sračunali smo koliko se duži dobavljačima, koliko radnicima", kaže Živorad Denić, v. d. direktora Apotekarske ustanove Leskovac, "videli smo da su to ogromne sume i da radnici koji ostanu da rade neće moći da zarade plate."
Odlukom Ministarstva zdravlja dve apoteke - u dečjem dispanzeru i Domu zdravlja - nastavljaju da rade; četrnaestoro radnika ne mogu da odu uz socijalni program.
Ukoliko da otkaz, Milena Stanković, dipl. farmaceut, kaže da ostaje bez 16 plata: "Mogu samo da tužim, u nadi da ću doći do svojih zaostalih zarada." Ako ostane, "opet ništa".
Bez plate, a sa osmehom, kao i prethodnih meseci, nastavljaju da izgovaraju isto: "Nemamo, ovo nažalost."
A nevolje u sitnim satima, ne samo Leskovčana već više od 200.000 stanovnika Jablaničkog okruga mogla bi da reši Farmaceutska komora po, recimo, grčkom modelu.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.