Tužilaštvo u Leskovcu podnelo optužni predlog protiv Doma zdravlja zbog zagađenja vazduha

Izvor: JužneVesti.com, 11.Apr.2023, 13:04

Tužilaštvo u Leskovcu podnelo optužni predlog protiv Doma zdravlja zbog zagađenja vazduha

Zbog toga što su dve kotlarnice krajem prošle i početkom ove godine ispuštale zagađujuće materije u vazduh, Osnovno tužilaštvo podnelo je Privrednom sudu optužni predlog protiv jedne od leskovačkih ustanova. Da se radi o Domu zdravlja Južnim vestima je potvrdio direktor te ustanove Slaviša Božić, koji kaže da su problem napravile ambulante u Vučju i Grdelici.

Optužni predlog, kako navode iz Tužilaštva, podnet je i protiv pravnog lica i zakonskog zastupnika >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << ustanove kao odgovornog lica zbog privrednih prestupa iz Zakona o zaštiti vazduha.

Okrivljenima je stavljeno na teret da su u vremenskom periodu od novembra 2022. godine do januara 2023. godine, na dve lokacije na području grada Leskovca, koristili postrojenja za sagorevanje - kotlarnice, tako da se ispuštaju zagađujuće materije (ugljen monoksid) u vazduh, u količini većoj od graničnih vrednosti emisije i nisu preduzeli tehničko-tehnološke mere i obustavili tehnološki proces kako bi se koncentracija zagađujućih materija svela na propisane granične vrednosti - stoji u saopštenju.

Iako iz Tužilaštva nisu želeli da otkriju o kojoj ustanovi se radi, direktor Doma zdravlja Slaviša Božić potvrdio je da su ti propusti uočeni u ambulantama u Vučju i Grdelici, te da će pokušati da problem otklone u što kraćem roku.

Tačno je, radi se o našim ograncima u Vučju i Grdelici koje grejemo na ugalj i drvo. Verovatno kvalitet ogreva nije bio dobar i došli smo do toga da je prekoračena dozvoljena granica. Gas jednostavno tamo još nije prošao, a problem ćemo pokušati da rešimo ili ugradnjom filtera za prečišćavanje ili ugradnjom električnih kotlova, iako to nije baš jeftina investicija - kaže Božić za Južne vesti.

Podsetimo, Leskovac je upravo u vremenu kada se sprovodilo istraživanje bio jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.