Izvor: B92, 09.Nov.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Turneja" dobila nagradu u Leskovcu

Leskovac -- Stručni žiri prvog Internacionalnog filmskog festivala u Leskovcu dodelio je prvu nagradu za režiju "Zlatni lešnik" autoru filma "Turneja" Goranu Markoviću.

Film "Njuškalo" Keneta Brane osvojio je prvu nagradu kritičar "Leškov list", dok je publika najveći broj glasova i nagradu "Vox populi" dala filmu "Na lepom plavom Dunavu" Darka Bajića.

Kako bi vratio publiku u bioskope, Kulturni centar u Leskovcu organizovao je i Međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << filmski festival "Lajf”, koji je izazvao veliku paznju Leskovčana.

Za pet festivalskih dana prikazano je 27 domaćih i stranih filmova.

Na prvom "Lajf” festivalu autorskog i nezavisnog filma, u konkurenciji 11 stranih i domaćih filmova, "Turneja” Gorana Markovića dobila je nagradu žirija "Zlatni lešnik”, dok je specijalno priznanje dodeljeno filmu "Podneblja”, turskog reditelja Nurija Bilge Džejalana.

Nagrada kritike "Leškov list” otisla je filmu "Njuškalo” Keneta Brane, dok se publici najviše dopao film "Na lepom plavom Dunavu” Darka Bajića.

"Ovakvog festivala, ovakvog koncepta okrenutog autorskom i nezavisnom filmu nema od Beograda do Soluna, i tu mi imamo veliku šansu. Naše šanse su znatno manje kad hoćemo da se trkamo sa Holivudom i onima koji troše 10 miliona dolara, ali u ovoj oblasti mi imamo šta da ponudimo”, rekao je , predsednik žirija Milan Vlajčić

Najgledaniji su bili domaći filmovi i oni koji su već nagrađivani na drugim festivalima u svetu.

Izvršna direktorka festivala Violeta Zdravković kaže da je posebno ponosna na činjenicu što je festival privukao pojedine mlade ljude da po prvi put dođu u bioskop.

"Moram istaći da je cena karte bila samo 100 dinara, iz prostog razloga što smo hteli da što veći broj naših sugrađana ima mogućnost da odgleda što veći broj filmova i da tako privučemo njihovu pažnju, da ih vratimo u bioskop", kaže Zdravkovićeva.

Organizatori kažu da je "Lajf” festival u Leskovcu dokaz da je decentralizacija u kulturi moguća.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.