Trudnica bez naknade za bolovanje jer je službenica na odmoru

Izvor: Radio 021, 19.Sep.2017, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trudnica bez naknade za bolovanje jer je službenica na odmoru

Jelena Dodić Ivanović, magistar farmacije, zaposlena u Apoteci Leskovac, zbog službenika te ustanove je tri i po meseca bila bez dinara tokom trudničkog bolovanja.

Sa kašnjenjem isplata od mesec i po dana nastavilo se i kada je otvorila porodiljsko bolovanje, piše "Blic".

- Kada sam protestovala tokom trudnoće, objašnjavali su mi da je službenica računovodstva, koja se razume u materiju, na odmoru, a da drugi to ne znaju da rade. Sada kada je po rešenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Sekretarijata za dečiju zaštitu određen fiksni iznos i kada ne treba velika filozofija i znanje, nego da se brojke prepišu samo iz prethodnog meseca, opet ima problema, sasvim nepotrebno. To što službenik neće ili ne zna da popuni formulare, ne oslobađa ga odgovornosti, kao ni direktora Apoteke, kome sam se više puta žalila – priča ova majka dve devojčice, od devet meseci i od četiri godine.

Naknadu za trudničko i porodiljsko bolovanje plaća poslodavac, a država je refundira u roku od sedam dana po podnetom zahtevu.

- Ovako sam u jako nezavidnom položaju, takođe i moja porodica, da na svaka dva ili tri meseca dobijam isplatu, a opomene i utuženja za moja dugovanja prema državi i banci ne kasne - napisala je Jelena Dodić Ivanović u jednom od dopisa direktoru Apoteke Leskovac. U međuvremenu, pokušala je da preko suda naplati zapostale naknade, ali je sud odgovorio da je to nemoguće jer rešenje o isplati nije i izvršno.

Ovaj slučaj nije izolovan. Trudnice i porodilje u Srbiji uglavnom se sreću sa istim problemom, iako ustanove i preduzeća njihova bolovanja ne koštaju ni dinar.

Autor: Blic

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.