Tribina “Moja istina o Evropi”

Izvor: JUGpress.com, 31.Okt.2018, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tribina “Moja istina o Evropi”

LESKOVAC

Evropski pokret u Srbiji – Leskovac u partnerstvu sa Tehničkom školom „Rade Metalac“, Ekonomskom školom „Đuka Dinić“ i Tehničkom školom Vlasotince, u sklopu projekta „Daj šansu istini o Evropi“, koji finansijski podržava Ministarstvo za evropske integracije Vlade republike Srbije, organizovao je u Svečanoj sali Gimnazije tribinu „Moja istina o Evropi!“. Tema događaja su primeri dobre prakse, odnosno rezultati koje postižu srednje škole >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Jablaničkog okruga u prevazilaženju predrasuda mladih o EU.

Predstavnica Ministarstva za evropske integracije Nataša Savić Janjić kaže da su ovakvi projekti za ministarstvo jako važni.

„Prvenstveno su nam važni zato što radimo sa partnerima, civilnim društvom, pošto mi kao ministarstvo ne možemo da sprovedemo ovakve projekte na ovaj način širom Srbije. Ne možemo da imamo i ovako dobar odnos i razgovor sa decom, jer, možda, ne umemo da sa njima razgovaramo kao što to čine njihovi profesori i vršnjaci, pošto se u ovom projektu radi prvenstveno i vršnjačkoj edukaciji. Ovo je, u stvari, nastavak projekta koji je ministarstvo finansiralo prošle godine. Rezultati su bili takvi da smo odlučili da nastavimo saradnju i ove godine. Do sada je održano deset vršnjačkih radionica, ovde su najbolji polaznici, a ja verujem da ćemo mi iz ministarstva uspeti da, pored toga što i sami na ovakvim skupovima saznajemo nešto novo, budućim aktivnostima uspeti da uključimo što više mladih kako bi bili informisaniji o procesu pristupanja Evropskoj uniji.“

Suzana Dimitrijević, generalni sekretar EPuS-a Leskovac, pojašnjava da je ovaj skup posvećen promociji dobre prakse na prevazilaženju predrasuda mladih o Evropskoj uniji na nivou srednješkolskog obrazovanja na teritoriji Jablaničkog okruga.

„Mogu da kažem da sam srećna što govorim o dobroj praksi, jer za to ima osnova. Rezultati pokazuju veliku razliku između stavova koje su stavovi imali mladi Jablaničkog okruga prošle godine o EU i stavova koje imaju sada. Na održanih deset radionica smo doživeli da vidimo da su mladi ljudi otvorenog uma, spremni da preispitaju svoje stavove, da priznaju da imaju predrasude, kao i da prihvate činjenice kada ih čuju. To i pruža, možda, najveću nadu da ćemo mi koji se bavimo tom temom, uticati na to da kao sredina budemo najpripremljeniji za ulazak u Evropsku uniju u odnosu na ostale regione u Srbiji. Mi nikada nismo mlade ubeđivali da treba nečemu da teže ili da misle na određen način. Mi smo samo zahtevali da otvore svoje umove i da, ako već donose stavove i odluke, da ih donose na osnovu činjenica, a ne na osnovu predrasuda. Ono što želimo je da mladi razmišljaju da ako nešto hoće i žele, zašto to hoće i žele.“

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.