Tri naučnika sa Univerziteta u Nišu među najcitiranijima na svetu

Izvor: JužneVesti.com, 13.Nov.2019, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri naučnika sa Univerziteta u Nišu među najcitiranijima na svetu

Na listi najcitiranijih svetskih istraživača našao se 21 naučnik iz Srbije, a među njima su i trojica profesora sa niškog Univerziteta - Goran Bjelaković sa Medicinskog fakulteta, Slaviša Trajković sa Građevinsko-arhitektonskog i Vlada Veljković sa Tehnološkog fakulteta u Leskovcu.

Grupa istraživača sa Stanford univerziteta predstavila je nedavno u časopisu PLOS Biology rezultate višegodišnjeg istraživačkog projekta u kojem je ocenjeno blizu sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << miliona svetskih istraživača. Autori rada su, na osnovu citiranosti u 2017. godini, formirali javno dostupnu bazu 100.000 najcitiranijih svetskih istraživača.

Trajković je rangiran kao sedmi, dopisni član SANU Veljković kao jedanaesti, a Bjelaković je trinaesti od naučnika iz Srbije.Slaviša Trajković jedan od najcitiranijih; Foto: privatna arhiva

Posebno je značajno istaći da prema ovoj bazi Slaviša Trajković i Vlada Veljković spadaju u 1% najznačajnijih svetskih naučnika medju 6.880.389 rangiranih istraživača. Radi se o dosad najsveobuhvatnijoj analizi naučnih rezultata u svetu. Podaci o radovima i citiranosti su korišćeni iz indeksne baze SCOPUS - navode sa Univerziteta.

U svetu se evaluacija istraživača koristi kada se odlučuje o dobijanju istraživačkih projekata i unapređenju ili postavljanju profesora. Osnovni pokazatelj vrednosti rada istraživača je broj citata objavljenih radova od strane drugih istraživača.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Tri naučnika iz Niša među najcitiranijim svetskim istraživačima

Izvor: Megafon.co, 13.Nov.2019

Slaviša Trajković, redovni profesor Gradjevinsko-arhitektonskog fakulteta, Vlada Veljović, dopisni član SANU, redovni profesor Tehnološkog fakulteta i Bjelaković Goran, redovni profesor Medicinskog fakulteta iz Niša, dospeli su na listu najcitiranijih svetskih istraživača.. Grupa istraživača...

Nastavak na Megafon.co...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.