Tri nagrade u Velesu za Školu stripa “Nikola Mitrović Kokan”

Izvor: JUGpress.com, 15.Okt.2018, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri nagrade u Velesu za Školu stripa “Nikola Mitrović Kokan”

LESKOVAC-VELES

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“, koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru, postala je bogatija za tri nagrade koje su osvojene u Makedoniji, na 16. Međunarodnom salonu stripa u Velesu. Priznanje Grand Prix festivala „Zlaten strip“ u konkurenciji od 184 učesnika iz 24 zemlje sveta sa svih kontinenata sem Australije, scenarista Marko Stojanović osvojio je sa crtačem Aleksom Gajićem. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

Reč je o najvećem priznanju koji se u Makedoniji dodeljuje u oblasti stripa i ono je Stojanoviću i Gajiću dodeljeno za strip „Ulazak u harem“ iz strip serijala „Vekovnici“, koji je za 11 godina postojanja osvojio više desetina međunarodnih nagrada u zemlji i inostranstvu.

Za 16 godina festivala ovo je treći Grand Prix, treće „zlato“, koje je Stojanović doneo iz Makedonije u Leskovac.

Sem ove, Leskovačka škola stripa je sa Salona donela i nagradu za najmlađeg učesnika, koju je osvojila sedmogodišnja Iva Cvetković.

Treća nagrada koja je iz Velesa stigla u Leskovac jeste specijalno priznanje za Leskovačku školu stripa za najmasovnije učešće na konkursu.

Nakon otvaranja Salona Marko Stojanović je imao sadržajne razgovore sa gradonačelnikom Velesa Aleksandrom Kocevskim, koji je na otvaranju dodeljivao nagrade. Tema je bila poboljšanje saradnje koju po pitanju stripa imaju Leskovac i Veles, kao strip centri Srbije i Makednije. Grad Veles sem Međunarodonog salona stripa koji postoji od 2003. godine može da se pohvali i Međunarodnom strip kolonijom, kao i sa nekoliko strip izdanja godišnje te nekoliko strip murala u najužem centru grada.

Iva Cvetković je i prošle godine na istom festivalu bila najmlađi učesnik. Kaže da najviše voli da crta životinje. U njenim stripovima te životinje pričaju na engleskom, a najmudrija životinja je kornjača. Ljubav prema stripu je nasledila od tate, a polaznik škole stripa je već godinu dana.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.