Izvor: RTS, 13.Dec.2022, 18:29

Tehnička škola „Rade Metalac" u Leskovcu - četvrti Mejkers lab u Srbiji

Uz podršku Grupe za obrazovanje, najveća obrazovna ustanova u Leskovcu, Tehnička škola "Rade Metalac" dobila je Mejkers lab - prvi na jugu zemlje. Reč je o prostoru za razvoj praktičnih veština i novih ideja.
Preduzetnički duh je u leskovačkoj Tehničkoj školi odavno zavladao. Brojni izumi to potvrđuju. Inovativnost đaka se godinama nagrađuje. U novom prostoru, uz savremenu opremu, alate i materijale nadgradnja znanja i veština biće lakša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i brža.

"Ja sam osvojio nagradu za preduzetništvo. Moja ideja je bila za brzi elektronski servis i zahvaljujući ovom prostoru moći ću da je razvijam", kaže Mateja Trajković, maturant Tehničke škole "Rade Metalac".
Željko Petrović,učenik 1.razreda dodaje: "Inovativno je i tehnološki savremeno i lako može da se stigne do rešenja."
U stvaralačkoj radionici ukrštaće ideje, kretivnost, iskustva i znanje iz ektronike, tehnike, mašinstva, preduzetništva. Multidisciplinarnost u nauci je budućnost. Tome teže i njihovi profesori.
"Kad zajedno rade onda će i same te ideje biti kvalitetnije i biće kvalitetnija realizacija. Biće ovo prilika i za učenike iz drugih škola", kaže Igor Arsić, profesor elektrotehničke grupe predmeta u Tehničoj školi "Rade Metalac" u Leskovcu.
Eksponatima pune naučne parkove širom zemlje, inventarom opremaju škole, imaju svoju zadrugu, učeničke kompanije. Sarađuju sa privrednicima i fakultetima. 1220 đaka je u klupama Tehničke škole u Leskovcu.
"Ovaj mejkers lab omogućiće nam još veće umrežavanje i da ta saradnja i podrška bude još kvalitetnija i plodonosnija", kaže Danko Danković, direktor tehničke škole "Rade Metalac" Leskovac.
Da se đaci podstaknu za nova dostignuća, da se povežu obrazovanje, nauka i industrija. To je standard u svetu i cilj projekta grupe za obrazovanje.
"Želimo sad da mladima omogućimo još kvalitetniji program koji će dalje unaprediti njihova postojeća znanja", kaže Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji.
"Sa druge strane da ih direktno poveže sa industrijom, da ih poveže sa kompanijama i ljudima koju tu rade, koji su poreklom iz Leskovca. Mislim to je idealan način ustvari razmene znanja", navodi Miloš Đuričanin, Nordeus fondacija.
U narednoj godini biće otvoreno još 10 Mejkers labova. U Tehničkoj školi u Leskovcu već su spremni za prvi projekat u savremenom prostoru. Odavde će izaći, kažu nova rešenja za uštedu energije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mejkers lab otvoren u Tehničkoj školi u Leskovcu

Izvor: JUGpress.com, 13.Dec.2022

LESKOVAC..U Tehničkoj školi „Rade Metalac“ u Leskovcu otvaren je  danas još jedan Mejkers lab u Srbiji...Grupa za obrazovanje, a koja uključuje Nordeus fondaciju, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih i Inicijativu Digitalna Srbija u Tehničkoj školi „Rade Metalac“ otvarila je četvrti...

Nastavak na JUGpress.com...

Novi Mejkers lab za jednu od najvećih škola na jugu Srbije: učenici u Leskovcu dobijaju prostor za razvoj inovacija i preduzetništva

Izvor: Blic, 14.Dec.2022, 17:23

Nakon otvaranja Mejkers labova u tri grada u Srbiji, Grupa za obrazovanje otvara još jedan, ovog puta u Leskovcu, a renovirani prostor biće namenjen za rad i razvoj veština učenika u Tehničkoj školi „Rade Metalac“

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.