Izvor: JUGpress.com, 15.Jun.2023, 07:46

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

LESKOVAC

Podelom zahvalnica i priznanja dobrovoljnim davaocima krvi koji su vu životno važnu tečnost dali 35, 50, 75 ili 100 puta, kao i pojedincima, institucijama i udruženjima koji aktivno učestvuju u promovisanju i sprovođenju akcija dobrovoljnog davanja krvi, u organizaciji leskovačkog Crvenog krsta u Svečanoj sali Grada Leskovca obeležen je Međunarodni dan dobrovoljnih davalaca krvi. Ovom prilikom uručena su >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i prizanja učenicima koji su nagrađeni na likovno-literarnom konkursu „Krv život znači“. Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović primetio je da su se okupili najhumaniji pojedinci – davaoci krvi. Davanjem krvi nečiji život može biti spasen i vi ste mnoge živote spasili. Zato ste vi pravi primer humanosti, društveno odgovornog ponašanja, naši heroji i ja vam ovom prilikom zahvaljujem na svemu što činite za pacijente kojima je krv, odnosno transfuzija neophodna. Ne smeju se zaboraviti ni oni ljudi koji su bili nosioci ideje davanja krvi i svojim primerom zavredili da ih se sećamo, poput Relje Miljkovića, koji je svojevremeno bio rekorder po broju davanja krvi.“

Predsednik Crvenog krsta Leskovac Vladimir Colić istakao je da je Dan dobrovoljnih davalaca krvi veoma značajan za Crveni krst i naglasio da svaka jedinica date krvi spasi neki život.

„Dobrovoljno davalaštvo krvi ima širok odjek u našem narodu, jer je naš narod human, i mi te akcije sprovodimo već godinama. Na listi onih koji nam u svemu tome pomažu je i Grad Leskovac, u kome uvek imamo pouzdanog saradnika“.

Jovan Belić, koji je krv dao 111 puta, ističe da mu je posebno drago što među nagrađenim davaocima vidi i mlade ljude.

Crveni krst Leskovac je u prvih pet meseci ove godine prikupio više od 1000 jedinica krvi, a sekretar ove organizacije Dragan Tasić je izrazio zadovoljstvo što se veliki broj srednjoškolaca po prvi put uključilo u ovu akciju, iznevši podatak da je u ovoj godini bilo preko 200 prvih davanja krvi među ovom populacijom.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.