Svetski dan Roma - najveći problemi diskriminacija, siromaštvo, nezaposlenost i dečiji brakovi

Izvor: JužneVesti.com, 08.Apr.2023, 17:40

Svetski dan Roma - najveći problemi diskriminacija, siromaštvo, nezaposlenost i dečiji brakovi

Više od pet decenija se na današnji dan, 8. april, u svetu obeležava Međunarodni dan Roma. Neki od njihovih najvećih problema su i dalje diskriminacija, nezaposlenost, kao i život bez struje, kakav su nedavno čak 9 meseci živeli stanovnici niškog naselja "12. februar", ali i dečiji brakovi, čime su posebno ugrožene mlade Romkinje. Iz Zeleno-levog fronta pozivaju na hitno rešavanje životnih problema sa kojima se Romi suočavaju, a gradonačelnici Niša i >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Leskovca poručuju da će nastaviti da rade na poboljšanju uslova njihovih života.

Povodom Svetskog dana Roma reagovao je Pokret "Ne davimo Beograd" i "Forum Roma Srbije", koji pozivaju na hitno rešavanje svih životnih problema i prepreka sa kojima se suočavaju pripadnici romske zajednice u Srbiji.

Ističu da je to i danas najmarginalizovanija grupa ljudi u našem društvu, isključena sa tržišta rada i zajednica sa najvećom stopom nezaposlenosti.

Neprihvatljivo je da u 21. veku bilo ko bude isključen iz društva i osuđen na život u siromaštvu. Nažalost, Romi i Romkinje pretežno žive u neformalnim/podstandardnim naseljima, segregirani od ostalog stanovništva, često bez struje, vode i najosnovnijih preduslova za dostojanstven život. Međunarodni dan Roma se obeležava kontinuirano više od pet decenija, i to je dobro, ali problemi sa kojima se suočavaju Romi ostaju isti, jer se nedovoljno radi na njihovoj integraciji, a najčešće mere nisu praćene adekvatnim budžetskim sredstvima za njihovo sprovođenje - istakao je Dejan Marković, predsednik Foruma Roma Srbije.

Narodna poslanica Biljana Đorđević je ukazala i da je licemerna izjava predstavnika vlasti da “Romi odbijaju da se integrišu”, jer smatra da oni ne sprovode mere za integraciju.

Istakla je i to što ostavljaju zakonsku mogućnost dečijih brakova, čime posebno ugrožavaju mlade Romkinje, iako je Komitet za prava deteta Ujedinjenih nacija tražio da se to onemogući.

Da li je država saučesnik u nedelu time što i dalje omogućava dečije brakove? Ili time što nema reakcije ako romska devojčica prestane da ide u školu koja je obavezna? Ili da nema predviđeno pravo na socijalnu pomoć kao žrtva dečijeg braka? Ispitanice koje su "stupile u brak" pre punoletstva imaju više dece, žive u mnogočlanim domaćinstvima, u lošim stambenim uslovima, bez mogućnosti da samostalno odlučuju o rađanju. Što su manje obrazovane, to su češće žrtve prinudnih brakova. Ovo moramo da promenimo! - napominje Đorđević.

Kao jedan u nizu učestalih primera diskriminacije i segregacije Roma navode primer iz Niša - kada su tokom prošle godine čak 9 meseci stanovnici romskog naselja "12. februar" živeli bez struje.

Zato na kraju zahtevaju od države preuzimanje neophodnih mera kako bi Romi i Romkinje imali mogućnost da se zaposle, da imaju bolje uslove života u romskim naseljima, kao i omogućavanje školovanja romskoj deci, kako bi sebi obezbedili bolju budućnost i bili ravnopravni građani i građanke našeg društva.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je čestitala Svetski dan Roma i rekla da će Grad nastaviti da radi na unapređenju njihovog položaja, u svim oblastima društvenog života.

Grad Niš posvećeno nastavlja da zajedno sa pripadnicima romske zajednice radi na njihovom obrazovanju i zapošljavanju, negovanju kulture i običaja. Dodeljujemo stipendije za učenike i studente romske nacionalnosti, obezbeđujemo prekvalifikaciju po izboru i sticanje sertifikata, vodimo akciju priključenja romskih domova na elektromrežu, uređujemo komunalnu infrastrukturu u romskim mahalama - poručila je Sotirovski.

Čestitkama se pridružio i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je rekao da je to multikulturan grad, koji neguje različitosti i sprovodi odgovornu socijalnu politiku, kao i da romska populacija čine važan segment leskovačkog identiteta, jer u njemu živi najveći procenat Roma u odnosu na broj stanovnika.

Čast mi je što je Leskovac prepoznat kao primer dobre prakse kada se radi o odnosu prema pripadnicima romske nacionalne manjine i poštovanja njihovih prava. Naša je obaveza da nastavimo da se zalažemo za dodatno unapređenje njihovog položaja, za iskorenjivanje predrasuda, diskriminacije, nejednakosti, socijalne isključenosti i siromaštva. Radićemo na daljem unapređenju obrazovanja, zapošljavanja, stanovanja, socijalne i zdravstvene zaštite i na omogućavanju ravnopravnog uključivanja Roma u sve segmente našeg društva - naveo je Cvetanović.

Ministarka kulture i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Maja Gojković je takođe čestitala Svetski dan Roma, a kaže da posebnu podršku pruža romskim ženama i devojčicama.

Na današnji dan posebno moramo da ukažemo na položaj žena Romkinja, koje pripadaju višestruko diskriminisanoj grupi. Rano napuštaju školovanje – samo 28 odsto romske populacije završi srednju školu, a veliki broj njih je izložen sklapanju dečjih i ranih brakova. Sve ovo doprinosi kršenju njihovih ljudskih prava i utiče na pravo devojčica i žena na zdravlje, obrazovanje, jednakost i pravo na život bez nasilja. To moramo da promenimo, zato smo osnovali i Nacionalnu koaliciju za okončanje dečijih brakova, da kroz zajednički rad i partnerstvo doprinesemo boljem i kvalitetnijem životu naših sugrađanki - poručila je Gojković.

8. april je proglašen Međunarodnim danom Roma odlukom Skupštine ujedinjenih nacija, a to je prilika da se istakne poreklo, jezik, kultura i očuvanje identiteta Roma, ali i ukaže na brojne probleme sa kojima se i danas suočavaju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.