Sve više depresivnih osoba u Srbiji i okruženju

Izvor: B92, 09.Sep.2014, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve više depresivnih osoba u Srbiji i okruženju

U Leskovcu je danas održan stručni skup iz sudske psihijatrije na kome je rečeno da je u poslednjih nekoliko godina u Srbiji, ali i u zemljama u okruženju sve više depresivnih osoba.

Foto: coloredgrey/Flickr.com

Profesorka na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu Slavica Đukić Dejanović rekla je Tanjugu da je sada depresija na četvrtom mestu faktora koji negativno utiču na zdravlje radno sposobnih ljudi.

Međutim, prema oceni Slavice Đukić Dejanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do 2020. godine depresija će posle koronarnih bolesti biti na drugom mestu bolesti kod radno sposobnog stanovništva.

"U Srbiji su podaci o svim mentalnim bolestima apsolutno uklopljeni u statističke podatke koji važe za region i zemlje EU. Alarmantno za sve ove srediine je da se broj mentalnih problema razvija i raste i da to postaju savremene bolesti kojih ne treba da se stidimo. Treba da kažemo da mi i naša deca možemo oboleti skoro od svih mentalnih bolesti i zato treba da ih naučimo da ih prepoznajemo da se one rano dijagnostikuju ako se već jave, a najbolje da se ne jave nego da ih preveniramo“, kazala je Tanjugu Slavica Đukić Dejanović.

Stručnom skupu prisustvovalo je oko 100 lekara i pravnika iz Srbije, a organizator je bila Služba za psihijatriju Opšte bolnice Leskovac.

Razmatrano je kako se može poboljšati rad sudskih psihijatara, a analiziran je i uticaj bolesti zavisnosti na povećanje nasilja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.