Sve o kulinarstvu kroz predavanje i film u leskovačkoj biblioteci

Izvor: juGmedia, 29.Avg.2018, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve o kulinarstvu kroz predavanje i film u leskovačkoj biblioteci

U čitaonici Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ danas je održano predavanje o istoriji savremenog roštilja i projekcija filma o kulturi ishrane, u okviru programa „Leskovac kroz vekove“ posvećenom Festivalu roštilja.

O istoriji kulinarstva ali i o savremenom roštilju, predavanje je održao šef kuhinje Doma učenika srednjih škola, šef Kompleksa Apostolović i asistent na Visoko poslovnoj školi Ivica >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Zdravković.

„Naši kuvari su traženi, ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Danas učestvujemo na raznim svetskim takmičenjima, dobijamo najveća priznanja i zlatne medalje. Naši studenti su uvek rado viđeni i pohvaljeni svuda u svetu. Postali smo pravi profesionalci“, rekao je u svom izlaganju Zdravković i dodao da kulinarstvo predstavlja poseban vid umetnosti.

Nakon predavanja prisutnima je prikazana projekcija tridesetominutnog filma o kulturi ishrane, koji su osmislile bibliotekarke Ana Marinković i Aleksandra Samokal Jovanović.

„Srbija je imala tu sreću da kulinarsku praksu razvije pod uticajem onih koji putuju, uzeli smo najbolje iz istočne i zapadne kuhinje, razvili svoju specifičnu kulinarsku praksu i danas je naša kuhinja poznata u celom svetu. U srpskoj kuhinji posebno se ističe leskovačka kuhinja, a Leskovac je grad na raskrsnici, grad koji uvek rado prihvata dođoše“, istakla je između ostalog Jovanovićeva.

Kulinarskom programu odazvali su se i nagrađeni učenici Visoke poslovne škole i Srednje ugostiteljske škole, koji svoje umeće trenutno demonstriraju na Festivalu roštilja.

Vršilac dužnosti direktorka biblioteke Vesna Ilić izrazila je veliko zadovoljstvo što su danas bili u prilici da ugoste vrhunske majstore kulinarstva i poznavaoce kulture.

„Deca će zauzvrat dobiti besplatno godišnje članstvo naše biblioteke kao nagradu za njihove postignute rezultate. Nadam se da će današnje predavanje unaprediti svest i odgovornost svih nas prema zdravoj ishrani i umerenosti u svemu, pa i u jelu i piću“, poručila je Ilićeva.

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.