Svaka peta Leskovčanka dobija batine u braku

Izvor: Blic, 25.Jun.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svaka peta Leskovčanka dobija batine u braku

Leskovac - Svaka druga žena u leskovačkom kraju trpi neki vid psihičke torture u braku, a svaka peta dobija batine, pokazuju podaci istraživanja koje je leskovačka nevladine organizacija „Žene za mir“ sprovela na uzorku od 700 žena. Kako je pokazalo istraživanje, pored muževa, nasilnici su i sinovi, očevi, braća, ali i muževljevi roditelji.

- Ako se slučajno duže zadržim u prodavnici ili kod prijateljice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čeka me na kapiji i bez reči, da komšije ne čuju, udara me po glavi i čupa za kosu. Pre tri meseca sam rešila da ga ostavim, pošto su nam deca odrasla, spakovala kofer i otišla kod roditelje i brata. Nedelju dana kasnije me je izmlatio brat, uz odobrenje oca, i izbacili su me na ulicu, govoreći mi da sigurno nisam dobra supruga kad me onako divan čovek bije. Sledeću nedelju provela sam kod prijateljice, ali sam na kraju morala da se vratim mužu jer nisam imala sredstva za život - priča M. S., službenica iz Leskovca.

U organizaciji „Žene za mir", gde žrtvama nasilja pomažu advokat, psiholog i radnici na SOS telefonu, kažu da im se godišnje obrati za pomoć oko 800 žena iz Leskovca, Lebana, Bojnika i Medveđe, a njihovi slučajevi se prosleđuju policiji, Centru za socijalni rad i tužilaštvu, ukoliko žrtve pristanu na to.

- Ovde još vlada pravilo da su muževi i mladići „mačo" ako ženu drže pod kontrolom batinama ili psihičkim zlostavljanjem. S druge strane, žene su obaveštenije nego ranije gde mogu da zatraže pomoć, ali, nažalost, mali je procenat onih koje se odluče da protiv nasilnika podnesu krivičnu prijavu, a ako je pokrenu, često odustanu pod pritiskom porodice i sredine - kaže Nevena Kostić, koordinatorka u ovoj organizaciji. Slična iskustva ima i Centar i za socijalni rad, u okviri koga funkcioniše Sigurna kuća.

- Žene nasilje prijave najpre policiji, sa kojom zajedno radimo, a smeštaj zatraže kada im je život, bukvalno, u pitanju. Međutim, više se javljaju za savet nego za podnošenje krivičnih prijava i u toku prošle godine imali smo 70 takvih slučajeva - kaže Snežana Milojković, direktorka Centra. Kroz sklonište Centra za socijalni rad lane je prošlo 55 žena sa decom.Jedna žena iz okoline Lebana je protiv oca i bivšeg supruga podnela krivičnu prijavu za fizičko maltretiranje.

- Žena je živela u porodici gde je otac tukao majku i nju. Mislila je da će se od nasilnika spasti udajom, ali naišla je na još goreg. Nama se obratila za pomoć kada se razvela, pošto je bivši muž nije ostavljao na miru i tukao ju je gde god bi je sreo, a s druge strane, ponovo je dobijala batine od oca. Zajedno s majkom podnele su krivične prijave protiv obojice, ali se otac obesio, pa sada one imaju veliki osećaj krivice - priča Kostićeva.

U 90 odsto slučajeva nasilnici su alkoholičari. Među nasilnicima ima ljudi različitog socijalnog statusa. Tako je nedavno pomoć zatražila jedna mlađa visokoobrazovana zdravstvena radnica.

- Ovaj slučaj je već dobio sudski epilog, ali zanimljivo je da ona nije mogla da pokaže nijednu modricu zato što ju je suprug tukao po kosmatom delu glave gde se tragovi udaraca najteže otkrivaju - objašnjava Kostićeva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.