Stručna praksa u javnim preduzećima

Izvor: JUGpress.com, 16.Mar.2017, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stručna praksa u javnim preduzećima

LESKOVAC

U naredna tri meseca pedesetak studenata Visoke poslovne škole stručnu praksu obavljaće u javnim preduzećima „Dom“, „Toplana“, „Vodovod“, „Urbanizam i izgradnja“, kao i Službi za upravljanjem kadrovima u Odeljenju za javne nabavke i Odeljenju za poslove Skupštine grada i Gradskog veća.

Na osnovu poptpisanog memoranduma o saradnji između grada Leskovca, Visoke poslovne škole strukovnih studija i Poljoprivredne savetodavne stručne službe, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i ove godine studenti Visoke poslovne škole strukovnih studija u Leskovcu obavljaće stručnu praksu u  Gradskoj upravi i javnim i javno-komunalnim preduzećima.

“Kvaliteno obrazovanje ne može se zamisliti bez saradnje fakuteta, ali i privrede, kao i saradnje obrazovnih institucija i javnog sektora. Grad Leskovac treću godinu zaredom omogućava studentima Visoke poslovne škole da paralelno sa teorijskom edukacijom steknu i praktične veštine u Gradskoj upravi ili javnim i javno-komunalnim preduzećima. Dualno obrazovanje je koncept koji je odavno zaživeo u svetu, i mi težimo da ga uvedemo i u naš obrazovni sistem. Đaci moraju i na taj način da dobiju dobru priliku da već tokom školovanja steknu dragoceno praktično iskustvo”, rekao je  gradonačelnik Leskovca Goran  Cvetanović.

On je naglasio da je jedan od problema sa kojima se mladi suočavaju pri pronalasku posla nedostatak radnog iskustva.

Upravo zbog toga na ovaj način studentima se omogućuje da stečena teoretska znanja upotpune radnim iskustvom, jer će nakon završetka školovanja lakše doći do posla.

O značaju saradnje koje Visoka poslovna škola ostvaruje sa gradom govorila je direktorka ove obrazovne ustanove Milena Marjanović.

Saradnja Visoke poslovne škole sa lokalnom samoupravom traje tri godine, i u tom periodu 150 studenata prošlo je, ili prolazi, kroz proces rada u sedam institucija lokalne samouprave i javnim preduzećima.

“Za nas je ovakav vid saradnje od velikog značaja jer pored toga što studenti obavljaju stručnu praksu u zemlji i inostranstvu pruža im se i jedinstvena mogućnost da konkretizuju svoja teorijska znanja i steknu praktična iskustva u lokalnoj samoupravi grada. Saradnja između škole i grada u oblasti stručog obrazovanja mladih usklađena je sa Strategijom Vlade Republike Srbije o dualnom obrazovanju. Mi smo pioniri u ovom poduhvatu, rekla je Milena Marjanović i apelovala i na druge lokalne samouprave u Srbiji da otvore vrata mladima željnim praktičnog znanja, kao što to čini  grad Leskovac.

Visoka poslovna škola strukovnih studija reakreditovala je postojeće studijske programe prilagođavajući ih zahtevima tržišta rada, a akreditovala je i potnuno novi studijski program „poslovna infomatika je biznis“.

O svojim očekivanjima od stručne prakse govorila je studentkinja druge godine smera za finansije i bankarstvo  Ljiljana Petković, koja će stučnu praksu obavljati u JKP „Vodovod“.

“Nadam se da ću u ovom preduzeću, gde su mentori, kako su mi prenele moje kolege,  jako dobri i strpljivi, da steknem nova znanja iz oblasti finasije, investicija i računovodstva, i da će mi ta iskustva pomoći prilikom pronalaženja posla nakon završetka školovanja, rekla je ona.

PodeliteŠtampajFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.