Strip „Vekovnici” prvi na rang-listi „NIN-a”

Izvor: Politika, 13.Jan.2013, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strip „Vekovnici” prvi na rang-listi „NIN-a”

Leskovac – Strip serijal „Vekovnici”, koji je 2007. godine pokrenuo Marko Stojanović, strip scenarista i predavač u Leskovačkoj školi stripa „Nikola Mitrović Kokan”, sa crtačem Srđanom Nikolićem Pekom, nedeljnik „Nin” je proglasio za najbitnije dešavanje u srpskom stripu u 2012. godini. Rang-lista koju objavljuje „Nin” je dugi niz godina jedina relevantna lista najvažnijih izdanja, festivala i uopšte svih dešavanja vezanih za devetu umetnost.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Na konferenciji za štampu koja je održana tim povodom, Marko Stojanović je rekao da je na serijalu „Vekovnici” do sada sarađivalo oko šezdeset crtača iz Srbije, Hrvatske, Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Slovenije.

– „Nin” je ove godine sa deset suzio listu na pet dešavanja, a mi smo se našli na prvom mestu, pa je uspeh utoliko veći. U prošloj godini bilo je četiri-pet festivala stripa, u Beogradu i Kragujevcu, recimo, sa gostovanjima iz inostranstva. Konkurencija je bila ogromna. „Vekovnici” su prerasli nacionalne okvire, to je balkanski strip na kojem sarađuju poznata crtačka imena iz regiona – rekao je Stojanović.

„Iako je, sve vreme živeći u Leskovcu, istovremeno bio i urednik niškog ’Strip presinga’, jedinog srpskog časopisa koji je u 21. veku svih ovih godina bio posvećen domaćem stripu, i urednik kataloga i spiritus movens već 14. redovne godišnje ogromne balkanske smotre stripa, Marko Stojanović je uspeo u jednom svom naumu. Na desetine autora iz Srbije i bivše Jugoslavije, ali i mnoge iz ’pravog’ inostranstva, angažovao je da crtaju stripove i ilustracije o Marku Kraljeviću i vampirima. Rezultat – pet štampanih svezaka skica i šest kolornih albuma na najvišem nivou”, ističe se u „Ninu”.

Serijal „Vekovnici” žanrovski pripada avanturi i fantaziji. Prati avanturu dvojice partnera – misterioznog vampira Čena i ćudljivog besmrtnika Marka Kraljevića koji u Evropi krajem 18. veka ukrštaju staze sa mitološkim bićima – vodenjaka, psoglava, sa istorijskim ličnostima (Mocart, Miloš Obilić, Vuk Branković, Stevan Sinđelić) i sa književnim likovima (Doktor Faust, Frankenštajn, Hajduk Stanko).

Osim u formi albuma, „Vekovnici” su objavljivani i u časopisima u Srbiji, Makedoniji, BiH, Rumuniji („Stripoteka”, „Politikin zabavnik”, „Strip presing”, „Kiša”, „Strip kreator”, „Parabelum”, „Strip revija”, „BDC”). Dobitnik je petnaestak domaćih i stranih nagrada i priznanja. Rado je viđen i na izložbama. Bio je na grupnoj izložbi u „Srećnoj galeriji” Studentskog kulturnog centra u Beogradu novembra 2008. godine, u Valjevu avgusta 2011. godine u okviru „Tešnjarskih večeri”, u Omladinskom centru u Zaječaru septembra 2012. godine, u okviru četvrtog festivala fantastike, u novembru te godine Zaječarci su ga videli i u Centru za kulturu na memorijalu „Nikola Pašić”. Najzad, povodom petogodišnjice izlaženja, decembra prošle godine priređena je izložba u Gradskoj galeriji u Leskovcu.

M. Momčilović

objavljeno: 14.01.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.