Izvor: JUGpress.com, 06.Dec.2021, 15:27

Stop ubijanju žena!

LESKOVAC

Samo blagovremena i adekvatna reakcija, otkrivanje, zaustavljanje i sankcionisanje muškog nasilja prema ženama može sprečiti da čitamo o novim ubistvima žena., navodi Udruženje građana Žene za mir u saopštenju povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida.

 “Reagujte pre nego što bude kasno!

Žene za mir iz Leskovca su danas, uz stajanje i ćutanje obeležile 6. decembar , pod imenom „Stop ubijanju >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << žena“.

Obeležavanjem 6. decembra, simbolično se sećamo žrtava Montrealskog masakra,[1] ali i svih žena koje su muškarci ubili samo zbog toga što su žene, one čija imena su poznata javnosti, ali i one čija imena možda nikada nećemo saznati. Pozivamo institucije na odgovornost i tražimo da se istraži zašto institucionalni sistem nema kapaciteta da identifikuje nasilje koje može rezultirati smrtnim ishodom i spreči ubistva žena, kao i da se ustanovi da li je bilo učinjenih propusta u postupanju po prijavama koje su prethodile femicidima i sankcionišu odgovorni.

Prema podacima Mreža Žene protiv nasilja, tokom 2020. godine na svakih 11 minuta u svetu je jedna žena ubijena od strane partnera ili člana porodice. Tokom prethodne decenije u Srbiji su partneri i drugi muški članovi porodice ubili najmanje 350, a od početka godine partneri ili članovi porodice ubili su najmanje 16 žena. Zabeleženo je još 16 pokušaja femicida. Osim borbe sa pandemijom, ovu godinu obeležio je i niz prijava za seksualno nasilje u kojima su osumnjičeni bili poznate ličnosti, javni funkcioneri, profesori i drugi, a u kojima žrtve nisu u dovoljnoj meri dobile podršku institucija, ali ni stručne i opšte javnosti. Uzori i modeli koje promovišu pojedini mediji sa nacionalnom frekvencijom ne doprinose suzbijanju stereotipa o nasilju  budući da daju prostor nasilnicima da relativizuju nasilje koje su činili i javno „blate“ žrtve, dok se s druge strane stvara slika kako su žrtve svojim ponašanjem i izgledom izazvale nasilje. Nekažnjivost, okrivljavanje i zastrašivanje žrtvi, podrivanje njihovog kredibiliteta, te promovisanje nasilnika i nasilja, ne mogu doprineti ni smanjenju nasilja prema ženama, ni sprečavanju ubistava žena – koja su najčešće krajnji i najbrutalniji ishod istog. Imajući to u vidu podsećamo da je obaveza države da zaštiti žene od nasilja i ona ne sme ostati deklarativna. Samo blagovremena i adekvatna reakcija, otkrivanje, zaustavljanje i sankcionisanje muškog nasilja prema ženama može sprečiti da čitamo o novim ubistvima žena. Reagujte pre nego što bude kasno!

6. decembra 1989. godine, naoružani napadač ubio je 14 studentkinja u prostorijama Politehničkog fakulteta u Montrealu, Kanada, povikavši “Vi ste sve jedna hrpa feministkinja, a ja mrzim feministkinje”, navodi se u saopštenju.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.