Izvor: JUGpress.com, 24.Maj.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto cetrdeset godina leskovacke biblioteke

LESKOVAC

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ proslavila je svoju krsnu slavu, sveti Ćirilo i Metodije. Svečani čin rezanja slavskog kolača prethodio je još jednom značajnom događaju, a to je obeležavanje 140 godina leskovačke biblioteke.

VD direktorka biblioteke Vesna Ilić podsetila je da su prvi zapisi o postojanju čitaonice u Leskovcu datirani na jun 1879. godine.

„Na inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << građana Leskovca ovu registarciju obavilo je tadašnje Ministarstvo prosvete i crkvenih dela. Čitaonica je bila dokaz produhovljenosti i prosvećenosti tadašnjih čelnika našeg grada. U teškim vremenima čitaonica se sporo razvijala i tek 1935. godine prerasla u biblioteku, a današnje ime nosi od 1959. godine. Mi se trudimo da danas idemo u korak sa modernim tehnologijama. Naša biblioteka ima odgovoran zadatak da digitalizuje pamet svog zavičaja i kulturno nasleđe.“

Na značajnom jubileju čestitao je i gardonačelnik Goran Cvetanović naglasivši pri tom da svaka biblioteka ima jedinstveni cilj u izgradnji kulturne svesti i civilizacijskog napretka.

„„Danas u svetu postoji više stotina hiljada biblioteka, javnih, kućnih, univerzitetskih, školskih, crkvenih, nacionalnih, specijalizovanih… A njihov tačan broj nemoguće je odrediti. I Leskovac ima svoju biblioteku. I to kakvu! Ove godine slavimo 140 godina od osnivanja prve čitaoinice, jubilej koji je od velikog značaja za našu društvenu zajednicu i sastavni deo našeg opstanka kroz vihore vremena koje smo prošli. Snaga Leskovca i Leskovčana, i to na temelju jakih nacionalnih osobina, pokazala se i osnivanjem čitaonice na inicijativu tada umnih Leskovčana.“

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.