Stigao glavni talas zagađenog Dunava

Izvor: Blic, 11.Okt.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stigao glavni talas zagađenog Dunava

Glavni talas Dunava sa opasnim materijama iz Mađarske u Srbiju stigao je danas. Ispitivanja kvaliteta vode Dunava pokazuju da je koncentracija metala na istom nivou kao i pre izlivanja boksitnog mulja u Mađarskoj, saopštilo je danas Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić potvrdio je u Leskovcu da u Dunavu nema koncentracije teških metala, kao i da nema razloga za uvođenje vanrednih mera.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"U ovom trenutku ne postoje koncentracije bilo kojih zagađujućih supstanci koje su iznad koncetracija koje predstavljaju opasnost za životnu sredinu i zdravlje ljudi. Ne postoji bilo kakve zagađenje u Dunavu u ovom trenutku i bilo kakav razlog za vanredne mere. Takođe, ne postoje bilo kakvi indikatori da je došlo do stradanja živih organizama u samoj reci i oko reke", kazao je Dulić agenciji Beta.

Dulić je ocenio da su šanse za zagađenje reke u narednim talasima veoma male.

"Najveću brigu i strah smo imali od zagađujućih supstanci u vodi upravo u prvom talasu, koji je stigao tokom prošle noći. Tu ne postoje visoke koncentracije zagađujućih supstanci, pogotovo teških metala, što nam govori o tome da, verovtano, i voda koja dolazi kasnije ne bi trebalo da donese nikakve probleme", ocenio je ministar Dulić.

Prema jutrošnjim merenjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, vrednosti teških metala u Dunavu nisu prešle maksimalne dozvoljene granice u okviru druge klase vodotoka, u koje ta reka spada prema kategorizaciji vodotoka.

Merenja kvaliteta vode se obavljaju na tri sata, kako bi se utvrdilo da li će biti talasa zagađenja Dunava u Srbiji, a Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine u stalnom su kontaktu i redovno prate situaciju.

Korisnicima ribarskih područja upućen je dopis u kome se obavezuju da pojačaju rad svojih službi, kao i da o svim promenama koje uoče obaveste inspekciju i druge nadležne organe, navedeno je saopštenju Ministarstva.

Kako je naglašeno, javnost će odmah biti obaveštena ukoliko kontrole kvaliteta vode Dunava pokažu da je došlo do zagađenja.

Marić: Nivo opasnih materija ispod normale

Načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je ranije danas da će koncentracija opasnih materija u Dunavu u Srbiji biti u granicama dozvoljenih, jer su sva merenja na toj reci u Mađarskoj pokazala da je nivo opasnih materija ispod normale.

"Ne postoje parametri koji ukazuju da se nešto loše dešava, niti da će se dešavati u narednih 48 sati i mislim da će biti sve u redu", rekao je Marić RTS-u.

On je naveo da je od tri scenarija prema kojima bi Srbija preduzimala mere za zdravlje stanovništva, koja su bila moguća pre vikenda, najizgledniji onaj koji je po građane najbezbolniji, a to je da će koncentracija opasnih materija biti u granicama dozvoljenih.

Prema njegovim rečima, sva merenja, koja su pokazala da je taj nivo opasnih materija ispod normale, odnose se na Budimpeštu, najveći grad na Dunavu, koji se snabdeva vodom za piće iz te reke, što predstavlja indikator.

Srbija svaka tri sata obavlja merenja, izjavio je Marić i dodao da ne očekuje razvoj drugog scenarija koji bi eventualno mogao da dovede do pomora ribe i zabrane njenog konzumiranja.

Prema njegovim rečima, mađarske vlasti će platiti eventualnu štetu po životnu sredinu u Srbiji zbog zagađenja Dunava, a Ministarstvo životne sredine će sve informacije o zagađenju druge najduže evropske reke objaviti na svom sajtu.

Pokimica: Dunav u Srbiji još uvek nije zagađen muljem

Poslednja kontrola vode Dunava pokazala je da je njena PH vrednost i koncentracija metala na nivou pre nego što se desila nesreća u Mađarskoj, izjavio je danas pomoćnik ministra životne sredine i prostornog planiranja Nebojša Pokimica.

"Obavljaju se merenja, a i više puta se proverava i PH vrednost kao prvi indikator koji bi pokazao da li je došlo do bilo kakve promene u kvalitetu vode reke Dunav", rekao je Pokimica za Tanjug.

On je dodao da se ozbirom da iz Mađarske nema dovoljno podataka, obavlja pojačani monitoring vode kako bi se došlo do podataka o kvalitetu.

"Bilo šta da se desi, bilo koje povećanje koncentracije teških metala ili promena PH vrednosti da se primete, javnost će biti na vreme obaveštena", ukazao je Pokimica, dodajući da se ne može tačno predvideti kada će talas stići u Srbiju. Prema njegovim rečima, pojačan je monitoring na Bezdanu, a redovno se obavlja kontrola i na drugim mestima na Dunavu.

Kako je preneo RTS, ekipe Hidrometeorološkog zavoda su tokom čitave noći izlazile na sredinu reke do matice uzimajući uzorke vode. Analizirane su elektroprovodljivost, pH vrednost i zagađenost, a rezultati pokazuju da su svi parametri u granicama normale.

Kod Bezdana se na svaka tri sata uzimaju uzorci vode iz Dunava, a u 12 časova će Međunarodna komisija, sastavljena od eksperata iz Srbije i Mađarske, izaći na reku kako bi istovremeno uzela uzorke koji će se poslati u laboratorije Beograda i Budipešte na analizu. Rezultati uzoraka biće upoređeni, prenosi RTS.

U Mađarskoj je petoro ljudi poginulo kada se alkalno blato sa opasnim materijama izlilo iz jedne fabrike aluminijuma.

Državni sekretar za zaštitu životne sredine Mađarske Zoltan Ilješ izjavio je danas da će brana rezervoara sa otrovnim muljem u gradu Ajka na zapadu zemlje neminovno pući i da drugo izlivanje tečnosti nije moguće sprečiti.

Iz Nacionalnog direktorata za situacije katastrofe jutros je saopšteno da se na osnovu 24-časovnog osmatranja može zaključititi da nema širenja pukotina na severnom zidu za koji su stručnjaci tvrdili da će se sruštiti.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.