Izvor: Luftika.rs, 11.Apr.2021, 16:09

Stepski vivak prvi put u Srbiji: Kritično ugrožena vrsta primećena kod Niša

Na livadama kod niškog sela Bubanj prvi put u Srbiji je viđen stepski vivak, a kako navode iz srpskog Društva za zaštitu i proučavanje ptica, reč je o ugroženoj vrsti ptica koja se retko viđa u Evropi. Sreću da je uoči i fotografiše imao  je ornitolog iz Leskovca, Slobodan Marković.
“Imao sam sreću da obilazeći svoj omiljeni lokalitet u okolini Niša pronađem neočekivanog gosta. Među brojnim sprudnicima i vivcima koji su se užurbano hranili na vlažnim livadama pažnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << mi je privukla ptica koju nisam ranije sretao“, kaže Slobodan Marković i dodaje da je bio izuzetno srećan kada su mu kolege potvrdile da je pronašao novu vrstu za faunu Srbije.
Stepski vivci se gnezde na nepreglednim travnim staništima u Rusiji i Kazahstanu, a sele preko srednje Azije do zimovališta u Izraelu, Siriji, Eritreji, Sudanu i severozapadnoj Indiji.
– Išao sam na teren, koji obuhvata popisivanje vrsta ptica. To je u suštini koridor, kojim se ptice kreću sada tokom seobe i igrom slučaja zadesilo se da među svim pticama, koje su tu bile, bude i stepski vivak.
– Za nas istraživače, koji se bavimo time, to je vrhunac zadovoljstva kada uočimo neku novu pticu. To zadovoljstvo i dalje traje i verovatno će da traje još koji dan, pa malo će da splasne – kaže Marković.
Stepski vivak je, navodi se iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, kritično ugrožena vrsta koja decenijama strada zbog izlovljavanja na seobi i zimovanju. Celokupna svetska populacija ove ptice broji manje od 11.200 odraslih jedinki.
Izvor: Juzne vesti
Ženka sove buljine poletela iznad Vršačkih planina nakon jednomesečnog oporavka

Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.