Izvor: JUGpress.com, 18.Feb.2024, 17:11

Zašto ne postoje posebne podsticajne mere za poljoprivrednike na siromašnom jugu

LESKOVAC

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tankosić ne misli da je novi sistem registrovanja gazdinstava preko e agrara napravio problem poljoprivrednicima na jugu Srbije , gde ima dosta staračkig domaćinstava ali i nema konkretan odgovor na naše pitanje zašto država ne uvede poseban vid podsticajnih subvenicija, uz pozitivnu diskriminaciju, za poljoprivrednike na siromašnom jugu Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

“Što se podrške poljoprivrednicima u Srbiji tiče tiče, mislim da najbolje govori visina budžeta”, kaže ona.

“Ove godine je rekordan budžet u istoriji, 119 milijardi dinara, od čega 14 milijardi je odvojeno za povrat akzica, a ostalih 105 milijadi ide kroz sam budžet Ministarstva poljoprivrede za subvencije, za izgradnju i za sve ono što ministarstvo finansira preko Vlade Republike Srbije. Što se samih subvencija tiče, mislim da su sva direktna davanja izuzetno značajna za izdvajanje u tom smislu, zato što po hektaru smo takoreći 2022. godine je bilo 9.000 dinara bilo za 20 hektara, ove godine oni koji koriste sertifikovano seme imaju mogućnost da dobiju subvenciju po hektaru 35.000 dinara do 100 hektara. To je nešto što je najznačajnije ako znamo da je subvencija po hektaru najmasovnija subvencija za koju se prijavljuje u proseku između 305.000 i 330.000 gazdinstava”, rekla je ona.

” Što se tiče stočarstva, koje jeste jedna od prioritetnih grana poljoprivrede za nas, kompletno za sve životinje smo uvećali subvencije i kada pričamo o mlečnom govedarstvu i kada pričamo o tovu, tako da sve ono što je bilo usvojeno 2023. je i zadržano, a tamo gde nismo povećavali 2023. godine, što je slučaj kod tova, smo povećali u 2024. godini. Mleko 19 dinara po litri, misim da smo stabilizovali mlečno govedarstvo kompletno. Mi smo i radili pokrivenost ukupnih troškova u proizvodnji i biljnoj, ratarstvu i stočarstvu i došli do toga da sadašnje subvencije pokrivaju, npr. u mlečnom govedarstvu preko 70% svih troškova. Mislim da je to izuzetno važna stvar za sve one primarne proizvođače koji su bili na nekoj klackalici, da li da izlaze iz tog posla. Predvidivost i transparentnost je prioritet, a svakako i ulaganja koja će se svake godine povećati”, rekla je Tankosić.

JUGpress Kada ste radili te analize, da li ste uzimali u obzir usitnjene posede na jugu Srbije? Poljoprivrednici kažu da subvencije koje deli ministarstvo više odgovaraju ljudima koji imaju više zemlje i koji rade u Vojvodini i zapadnoj Srbiji. Da li se razmišlja o nekakvoj pozitivnoj diskriminaciji poljoprivrednika na jugu Srbije, upravo zbog usitnjenog poseda i skupljoj proizvodnji iz raznih razloga, kao i zbog činjenice da ako im se ne isplati da rade svoju zemlju, onda moraju da je napuštaju?

Jelena Tanasković: Ovo što sam ja sada rekla je izračun koštanja jedne krave, koliko za jedno gazdinstvo košta proizvodnja jedne krave, koliko ta krava pojede, čega se sve potroši sa uračunatom platom stočara koji to radi sa druge strane svim onim mogućnostima koje trenutno država kroz subvencije daje poljoprivrednicima, u konkretnom slučaju koji se bave mlečnim govedarstvom. Nije istina da je napravljena, kako vi kažete, pozitivna diskriminacija, ali svakako ono što sada radimo, a to će nam mnogo pomoći je agrar, jer zapravo imamo mapus poljoprivredne Srbije na dlanu i vidimo gde šta imamo. Ono što nas čeka to je reorganizacija Srbije, tačno tamo teritorijalno gde postoji mogućnost za većom poljoprivrednom proizvodnjom, primera radi danas smo u Leskovcu koji je poznat po povrtarstvu, naravno da ćemo gledati da svaki komad zemlje iskoristimo i da više dajemo konkretno u samo povrtarstvo ovde. U nekim drugim krajevima je nešto drugo više zastupljeno, tamo ćemo finansirati to što jeste. To je nešto što je budućnost, za to moramo da sačekamo da uredimo i tzv. elpis koji počinjemo ove godine za pet gradova, koji nam bukvalno pomaže do 30 santimetara da vidimo svaku parcelu i sve što je na njoj zasađeno. Što se stočarstva tiče, naravno apsolutni prioritet. Mi smo sva moguća ograničenja i granice koja su bila u stočarstvu u prethodnom periodu skinuli, primera radi, ranije ste morali da imate tri krave, 3000 litara mleka da bi ste mogli da koristite subvenciju, danas možete za jedan litar mleka koji ste predali mlekari da uzmete subvenciju.

JUGpress: Novi eSistem koji je uveden u poljoprivredi nije od pomoći najvećem broju poljoprivrednih gazdinstava, jer su u njima stariji ljudi koji ne znaju da se snalaze ni telefonima, a da ne govorimo o email adresama i ostalim stvarima…

Jelena Tanasković: Ne bih se sa tim složila, da im nije od koristi ne bi ga oni koristili. Ako vam kažem da je tokom prošle godine 330.000 poljoprivrednika registrovano, jasno vam je da je itekako od pomoći. Država je obezbedila za sve one starije poljoprivrednike koji nisu digitalno osposobljeni da mogu da odu u Poljoprivredno stručnu službu, svaka opštinska i gradska uprava je takođe izlazila u susret, i danas to radimo kod prijavljivanja za subvencije, tako da smo im na raspolaganju. Ukupno 34 poljoprivrednostručnih službi pokrivaju celu teritoriju Srbije, preko 700 zaposlenih je u njima, apsolutno nema nikakvih problema što se tiče pomoći baš tim poljoprivrednicima. (kraj) LJS-IS/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.