Srpski zatvori u lošem stanju

Izvor: B92, 10.Jan.2012, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski zatvori u lošem stanju

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da je utvrdio niz nepravilnosti u okružnim zatvorima i kazneno-popravnim zavodima u Srbiji.

Kontrolom zatvora u Nišu utvrdio je da su u paviljonu "C" kupatila ruinirana, vlažna, sa neodgovarajućim sanitarnim uređajima i nedovoljnom privatnošću.

Toaleti i kupatila su ruinirani, vlažni i bez dovoljne privatnosti i u zatvorenom odeljenju Okružnog zatvora u Novom Sadu i Okružnog zatvora u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Leskovcu, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik zaštitnika građana Miloš Janković rekao je agenciji Beta da se u zatvorima u Srbiji nalazi 11.500 zatvorenika što je četiri hiljade više od kapaciteta.

"Zatvori su 'prebukirani', a problem je što su i dosta stari. Mnogi su gradjeni u pretprošlom veku i nenamenski su gradjeni, a problem predstavlja i vlaga i nedovoljno održavanje prostorija", rekao je Janković.

Kao poseban problem je naveo položaj zatvorenika u sedmom paviljonu zatvora u Požarevcu, gde u malim prostorijama više osuđenika provodi po 23 sata dnevno.

U tom paviljonu "rad sa vaspitačima je minimalan", ukazao je Janković i naveo da ni za te ljude, ni za društvo nije dobro da oni tako provode zatvorske dane jer, pošto izdrže kaznu, nisu osposobljeni za život čime nastaje opasnost da po izlasku na slobodu ponovo počine krivična dela.

"Da bi se neko ponovo vratio u zatvor, potrebna je prethodna žrtva", upozorio je Janković. On je naveo i da je služba zaštitnika građana tražila i da se šetnja zatvorenika produži sa dosadašnjih sat ili pola sata na dva sata dnevno.

Zaštitnik građana traži od okružnih zatvora i kazneno-popravnog zavoda i adaptaciju toaleta i kupatila, i da prostorije budu čiste i suve, sa primerenim sanitarnim uređajima, uz obezbeđenje privatnosti.

Kontrola koju je Janković obavio u požarevačkom zatvoru "Zabela" pokazala je da su povređena prava pritvorenika na zdravstvenu zaštitu u VII paviljonu, jer im je otežan kontakt sa lekarom, a time i mogućnost ostvarivanja blagovremenog pregleda i adekvatnog lečenja.

U preporuci koju je zaštitnik građana uputio nakon kontrole je navedeno da treba da se omogući da lekar jednom u toku meseca obiđe sva lica lišena slobode koja se nalaze u VII paviljonu, tako što će ući u svaku prostoriju odnosno spavaonicu i u razgovoru sa njima utvrditi da li postoji potreba za lekarskim pregledom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.