Srpski đaci nestrpljivi da nauče kineski

Izvor: RTS, 20.Apr.2019, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski đaci nestrpljivi da nauče kineski

U srpske škole kineski jezik je kao pilot projekat stigao pre sedam godina. Zahvaljujući posvećenosti nastavnika i zanimljivim časovima, interesovanje za učenje kineskog je sve veće. Ovih dana se 14 nastavnika kineskog koji predaju u Srbiji okupilo u Leskovcu, gde se ovaj jezik uči u jednoj osnovnoj i dvema srednjim školama.
Učenici Osnovne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << škole "Vuk Karadžić" iz Leskovca su dočekali nastavnicu Šuting Guo raširenih ruku, nestrpljivi da posle kraće pauze nastave upoznavanje drevne civilizacije. Uz jezik uče o kulturi i tradiciji Kine.

Anastasija Radojičić kaže da voli kako nastavnica radi sa njima, i da kroz igrice i druge načine lako uče kineski jezik.
Nastavnica ističe da voli svoj razred. "Đaci su veoma pametni, puni energije i interesovanja da saznaju što više o Kini", navodi Šuting Guo.
Han fu je svečana tradicionalna odeća. Nije praktična za čas, ali pomaže da srpskim đacima Kina bude bliža.
Hu Fana, nastavnika u Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu, posebno su oduševili roštilj, prijatni ljudi, kao i kolege. "Učenici su zainteresovani, pa se nadam da će jednom posetiti Kinu", kaže Hu Fan.
Kaligrafija, simboli na keramici, maske i čvorovi su deo nastave kineskog jezika u školama u Srbiji, koji je čine zanimljivom.
Anastasija Samardžić, učenica Trgovinsko-ugostiteljske škole, pokazuje predmete koje su juče napravili za tri-četiri sata, i ističe da se teško prave.
Ša Ša, nastavnica u Knjaževcu, kaže da je tu drugi put i da ne zna mnogo srpski jezik.
Kulinarske veštine otvaraju vrata kineske kulture
Gastronomija je ključ koji lako otvara vrata kineske kulture.
Nastavnicima u Srbiji zato nisu strane kulinarske veštine. Knedle sa mesom su njihov omiljeni specijalitet.
Džao Jang, nastavnica u Beogradu, kaže da nisu mnogo drugačije od knedli koje se prave u Srbiji.
"Prave se za svaku proslavu – Kinesku novu godinu, rođendane", navodi Džao Jang.
Srpski jezik sve popularniji u Kini
Otkrivanje i bolje razumevanje kineske kulture u osnovnim i srednjim školama u Srbiji traje sedam godina.
I srpski jezik postaje sve popularniji u najmnogoljudnijoj i najprosperitetnijoj zemlji na svetu.
Juen Đigang, prvi sekretar odeljenja za obrazovanje ambasade Kine u Srbiji, navodi da se nekada srpski jezik izučavao na jednom univerzitetu u Kini, a danas na šest.
Uz tradicionalne instrumente i pesmu, prenose dašak kineskog bića i pokazuju kao pravi kulturni ambasadori kako treba predstavljati lepote i bogatstvo domovine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.