Izvor: JUGpress.com, 12.Jun.2023, 10:56

Slučaj Šiškin: Koliko je zelenašenje rasprostaranjeno u Leskovcu i ko štiti zelenaše i nasilnike?

LESKOVAC

Slučaj napada u sred bela dana u kafiću u centru Leskovca ( četvorica “hrabro” napala jednog dok su još dvojica bili spremni da “pomognu”) u kome je u tom trenutku bilo puno gostiju, znači i svedoka napada ali i mogućih ugroženih, vrlo ozbiljno postavlja pitanje bezbednosti u ovom gradu.

Naročito jer se policija, ni posle nekoliko dana, nit oglašava niti je uhapsila nasilnike. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

Takođe i pitanje ko štiti nasilnike? Jer da ih neko ne štiti ne bi se baš usudili da napadaju čoveka u sred bela dana u punom kafiću u centru, da se ne lažemo.

Ovaj događaj je veoma uznemirio ljude i Leskovcu ali je izbacio na površinu, pored nasilnika koji slobodno napadaju, al u čoporu, u sred bela dana , i problem zelenašenja u ovom gradu.

Drugi problem je očigledno nepoverenje građana u institucije sistema kojima nisu želeleli da se obrate.

A te koji rade u institucijama sistema plaćamo svi mi, ne rekataši, zelenaši, nasilnici i kriminalci (manji i veći) raznih fela. Ili ih ipak plaćaju pa zato ne rade ono što im je posao, da štite građane.

Ili vlast stoji iza svih ovih pa su oni zato tako slobodni da maltretiraju ljude na razne načine i ugrožavaju im živote.

Pri tome, kada se govori o zaštiti bezbednosti uvek se prvo pomisli na policiju. Tako oni koji izdaju nalog policiji i odlučuju šta će biti sa privedenima ili uhapšenima, tužilaštva i, kasnije, sud, ostaju zaštićeni i van vidnog polja javnosti. A najčešće su upravo oni ključni problem jer odlučuju o pokretanju postuka ili puštanju na slobodu kao i, kasnije ,o eventualnim kaznama.

Bez da amnestiramo policiju ipak red je da se naglasi da policija može nekog da privede ali je tužilac taj koji odlučuje šta se dalje dešava i sa privedenim i sa tim predmetom. I izdaje naloge policiji, I to treba uvek imati na umu.

A o ovom slučaju, koji je uznemirio javnost, pisao je na svom fejsbuk provilu i napadnuti Vladimir Šiškin, inače predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora Pokreta Srbija centar (SRCE) ali i dugodišnji karate trener.

Napad se dogodio u petak oko 13 sati u kafiću Marfi pab u Leskovcu.

Evo Šiškinove priče, bez ikakvih naših intervencija.

“Upravo sam dobio dozvolu i podršku žene, koja nije želela da priča o svemu ovome, da mogu da iznesem sve detalje vezane za uzrok jučerašnjeg napada na mene.

Pre desetak dana, pozvala me prijateljica, koja živi i radi u Beogradu, vrlo uznemirena, da pokušamo zajedno da rešimo problem u koji je upao njen brat, a zbog nepoverenja koji ima u institucije, da taj problem rešimo interno.

Naime, njen brat, blaže mentalno zaostala osoba, službeno lice u gradu, pored svoje bolesti ima problema i sa sindromom lakih para.

Uzajmljivao se gde god je mogao i ko god bi mu ponudio novac.

Uzajmljivao je od 1000 dinara do 2-3000€.

Odnosno… nije zajmio, već su mu ljudi koji se bave zelenašenjem davali novac, ne obazirući se na to što i sami znaju ali i vide da je mentalno zaostao, i taj novac naplaćivali ogromnim kamatama, zbog kojih je taj momak morao od drugih da uzima novac ne bi li isplatio mesečne kamate i tako u krug.

Dug sa kamatama je došao do cifre od 18000€.

Problem je nastao kada je jedan od tih zelenaša rešio da zbog neplaćene mesečne kamate, tom momku polomi ruku.

I polomio mu je prste i lakat.

Majka tog momka je uplašena pozvala zelenaša da vrati novac, nije želela ni da prijavi, samo da vrati novac i da ga zamoli da njenog sina ostavi na miru.

Na pitanje da li duguje još 15000 dinara, zelenaš joj je odgovorio da sada duguje 450€, a da taj novac duguje jer je ovaj morao da ga bije.

Dakle, on je njoj naplatio što je njenom sinu polomio ruku zbog 15000 dinara.

Videvši da je vrag odneo šalu, majka zove svoju ćerku koja je u Beogradu, uz pritisak majke i ćerke, sin govori kome sve duguje i ćerka odlučuje da njega hospitalizuje na odelenju za nervne bolesnike, jer je ozbiljno bolesna osoba, a da se ona uzajmi, pokupi sav novac iz kuće, i vrati tih 18000€ po spisku koji je sastavljen uz pritisak svih ukućana.

U istom danu su me zvali i ta moja drugarica, ali i njen suprug, moj takođe dobar prijatelj, vrlo poznat čovek u gradu, uz molbu da pozovemo sve ljude sa spiska i vratimo novac.

Ispričali su mi šta se desilo, video sam da su vidno uplašeni zbog polomljene ruke… objasnili su mi zašto nisu prijavili, da žele da sve finansijski zatvore anonimno, da njega hospitalizuju i da reše problem zauvek.

Prvo smo pozvali tog momka koji lomi ruke zbog kamate.

Dali smo mu novac, rekli mu da znamo šta se desilo, i da nije prijavljen jer je ovaj jadnik danima trpeo bolove i kretao se sa polomljenom rukom, jer se plašio da ga ponovo ne povrede, da se majka uplašila kasnije kada su mu stavili gips i kada su otkrili zbog čega mu je ruka polomljena.

Iskren da budem… hteo sam tom zelenašu, napaljenom balavcu (mlađi momak) obe ruke da polomim… ali imam dovoljno godina a Boga mi i iskustva da moram da se suzdržim… pa sam mu samo reko da ne prilazi više tim ljudima, i da je njegov “dužnik” sada na psihijatriji zbog takvih kao što je on.

Otišli smo, svako na svoju stranu.

U tom danu sam se video sa svima kojima smo “vratili” pare, i završili sa zelenašima.

Eto… desetak dana posle vraćanja dugova, napadnut sam od strane te “ekipe” momaka, dobro poznatih policiji, za mene klinaca, koji kako sam čuo juče, maltretiraju, prebijaju, reketiraju, zadužuju ljude po gradu… pa su verovatno povređenog ponosa… ili kako god… pomislili da mogu da me javno isprebijaju i isponižavaju u po bela dana, u sred kafića, u sred gužve… ne bi li tako poslali poruku… ili šta ja znam šta je razlog bio da se ovako preračunaju.

Verujem da su umislili da sam im pokvario posao, jer ne mogu više da uzimaju novac od bolesnog dečka i da maltretiraju njegovu porodicu.

Neću da ulazim u to šta oni misle.

Juče sam saznao, da je ista ta ekipa, pre nekoliko dana jurila nekog drugog mučenika, da je taj jadnik od muke ušao u jedan lokal u centru grada i zaključao se u toalet, posle čega su upali i dobro izmaltretirali momka.

Sad se ja pitam… odakle tolika drskost i bezobrazluk, da nekom kao meni, balavci prilaze u po bela dana sa namerom da me prebiju javno, ponize, da se dokažu da neće biti milosti za nikog ko im se umeša u “posao”, ne shvatajući da se zbog takvih poslova ide u zatvor, da se zbog ovakvog ponašanja ide u zatvor, i da mogu da nalete na nekog kao što sam npr. ja.

Zar smo stvarno kao društvo otišli u toliki aut, da neko da sebi za pravo da prebija nekog u sred dana, da se lome ruke, naplaćuju batine deteta od roditelja?!

Predložio sam u jednom momentu ovom bračnom paru i to, da izvade uverenje o bolesti ovog momka i da se novac ne vrati nikom od ovih zelenaša… što bi potpuno bilo legitimno, jer su i ti zelenaši znali kome daju novac.

Nisu hteli tako, jer su bilo vidno uplašeni, i nisu želeli da im ponovo neko zakuca na vrata i traži novac jer je morao zbog opomene da polomi ruku…

Ništa ovo nije slučajno.. dragi moji prijatelji.

Na moju veliku žalost, ovo je realnost u koju živimo.

Prebijanja, reketiranja, iznude, droga, prostitucija, zelenašenje, zastrašivanja… toga se moramo kao društvo rešiti.

Ako danas ne odreagujemo, sutra će napasti nekog slabijeg, i polomiću mu ruke, noge, glavu, isprebijaće ga njih šestoro, mogu i da ubiju nekog… i ništa.

Moramo kao društvo da svi zajedno zaustavimo ovaj trend nasilja i maltretiranja!

Nekoliko vas je baš o tome i pisalo…

Ako su krenuli na mene, šta da očekuje neko neeksponiran, neko slabiji… kome on da se žali i kako od da se odbrani?!

Ovo su trendovi koje država postavlja.

Ništa od ovoga se ne dešava slučajno.

Ja u slučajnosti ne verujem!

Za kraj samo bih da dodam, da je taj momak smešten na odelenju psihijatrijske bolnice u Toponica, i da je u težem stanju.

Takvom su davali novac i takvog maltretirali, polomili ruku, a on ćutao i krio od svih.

Ekipa je u “bekstvu”, očekuje se njihovo pojavljivanje sa nekim “skupljim” advokatima… jer valjda je to sada moderno… a ja se iskreno nadam da će policija i tužilaštvo da odrade svoj posao i poslati poruku da će ovakva krivična dela biti isečena u korenu.

Prišlo mi je njih 5-6.

Došli su sa namerom da me prebiju, ponize, verovatno i ozbiljnije povrede. Jedan od učesnika u tuči je pokušao da me ubode, pokušavali su i stolicama i stolovima i rukama i nogama… juče je neko u punom kafiću mogao ozbiljno da bude povređen, a mene su namenski došli da unakaze.

Moja je sreća što malo znam, malo sam jak, malo su mi pritekli i drugi u pomoć, a malo me i Bog sačuvao.

Dobro je što niko nije ozbiljnije povređen.

Poruku moramo poslati i svi mi, da se ovako nešto više ne ponovi!

Napisaću i zašto.

U neformalnom razgovoru sa prijateljima i mojim istomišljenicima u policijskoj upravi, nezvanično mi je naglašeno da je od velikog značaja podići sve ovo na visok nivo.

Zašto.

Prvi razlog je, ako se nešto podigne na visoki nivo, policija brže i efikasnije deluje.

Drugo, tužilaštvo oštrije reaguje.

Treće, zbog moje lične bezbednosti… jer nemam pojma šta bolesnim umovima može da padne na pamet.

I četvrto, najvažnije… da se ovo ne bi desilo nekom slabijem, da se više nikada ne ponovi i da se pošalje jaka poruke, da će svi kojima ovako nešto da padne na pamet biti odmah sankcionisani!

Da ironija bude veća, juče sa u pabu došao da popijem kafu i sačekam svoje prijatelje da bi otišli u Beograd na protestu protiv nasilja…

Eto…

Moja moralna dužnost mi nalaže da napišem kako jeste bilo, i zbog sebe i zbog svih vas koji ste stali uz mene! napisao je Šiškin.

On je ovde ukazao na vrlo ozbiljan problem u ovom gradu, a tako je i u celoj Srbiji.

A vi, kako ste?

Ljiljana Stojanović

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.