“Sloga” : Nezakonita postupanja u leskovačkim preduzećima

Izvor: JUGpress.com, 04.Jul.2016, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Sloga” : Nezakonita postupanja u leskovačkim preduzećima

LESKOVAC

Povereništvo Ujedinjenih sindikata Srbije ( USS ) ”Sloga” za Leskovac  saopštilo je da se u mnogim preduzećima I ustanovama “dešavaju  stvare koje ponajmanje imaju veze sa zakonom” I kao primer za to navodi Istorijski arhiv.

“Na poslednjoj sednici Skupštine grada Leskovca usvojeni su svi izveštaji o radu javnih, javno-komunalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << preduzeća i ustanova u prošloj godini. Stiče se utisak da su direktori zaista perfektno obavljali svoje zadatke. Medjutim, u mnogim preduzećima i ustanovama dešavaju se stvare koje ponajmanje imaju veze sa zakonom. Navešćemo samo primer jedne ustanove o kojoj se u javnosti dosta govorilo, a da niko do nadležnih iz gradske vlasti nije našao za shodno da reaguje”, navodi se u dopsiu poverenika ovog sindikata Ivana Krstića.

“ Reč je o Istorijskom arhivu, ustanovi od izuzetne važnosti za očuvanje kulturne baštine našeg kraja. Osnivač  ignoriše  činjenicu da je konkurs za izbor direktora i druge  odluke ove ustanove  koje su donete  pozivajući se na  Statut nevažeće. Statut nikada nije bio na dnevnom redu Skupštine, pa samim tim nema ni saglasnot, što znači da je bezvredan. Gradske vlasti su potpuno ravnodušne na grubo kršenje zakona i uredbi jer u ovoj ustanovi na odredjeno vreme radi više od deset odsto zaposlenih, a racionalizacija   je u potpunosti izigrana jer je na mesto radnika koji je u procesu racionalizacije raskinuo radni odnos na neodredjeno vreme, posle nekliko dana primljen novi radnik.  Lokalna vlast ne poziva direktora Istorijskog arhiva na odgovornost nego koristi svaku priliku da pohvali njegov rad.To nam govori da je ovo nije usamljeni slučaj, već da se takva praksa sprovodi  i u drugim preduzećima i ustanovama gde je grad Leskovac osnivač! Kakav je smisao postojanja procedure za donošenje osnovnih akata kada to ne pošuju oni koji bi najviše trebalo! Kakav je smisao racionalizacije ako ista sredstva iz budžeta moraju biti odvojena jer je  broj radnika nepromenjen! Verovatno je ovo način da se otpuštanjem stvori prostor za prijem partijskih kadrova. Upozoravamo javnost da je ovakvim  ponašanjem gradska vlast  pokazala  još jednom da jedini zakon koji  primenjuje jeste zakon sile, čime je zloupotrebila poverenje građana. Iako u Skupštini imaju većinu, Leskovcem vlada oligarhija koja je toliko moćna da može da ignoriše zakone i propise ove zemlje, a to osim straha, građanima ništa drugo neće doneti”, tvrdi  USS ”Sloga” za Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Sindikat „Sloga“: Leskovačka javna preduzeća krše zakon i zapošljavaju nove radnike

Izvor: juGmedia, 04.Jul.2016

LESKOVAC – Iz povereništva Ujedinjenih sindikata Srbije ( USS ) ”Sloga” za Leskovac  tvrde da se u mnogim gradskim  preduzećima i ustanovama dešavaju stvari koje ponajmanje imaju veze sa zakonom i kao primer navode Istorijski arhiv gde je novi radnik primljen na mesto zaposlenog koji je u...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.