Slikaj se u majici i pobedi ravnodušnost

Izvor: Megafon.co, 06.Sep.2023, 13:17

Slikaj se u majici i pobedi ravnodušnost

Projekti “Prihvati razlike – pobedi predrasude” i “Budi saosećajan”, kojima se ljudima skreće pažnja na probleme osoba sa invaliditetom, ne prestaju da inspirišu. Ideja je da ljudi iz različitih branši ponesu majice izrađene u okviru projekata i podele svoje fotografije putem društvenih mreža. Marija Lazarević, koja boluje od spinalne mišićne atrofije, pokretač je akcije.
“Ove godine je to učinio profesionalni fizioterapeut opšte bolnice iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << Leskovca i moj lični fizioterapeut Dalibor Cekić koji se bavi planinarstvom. Dogovarili smo se da fotografija bude uspon na Maglič. Sa vidikovca se vidi Trnovačko jezero u obliku srca. Taj uspon bio je u vreme avgusta, a avgust je mesec podizanja svesti o spinalnoj mišićnoj atrofiji”, kaže Marija.
Foto – PRTSC FB Dalibor Cekić Projekat je započet 2019. uz podršku Kancelarije za mlade Leskovac. Te godine je, uz saradnju NKC, promovisan i na Filmskim susretima u Nišu.
“Sve do danas on traje uz pomoć dobrih ljudi”, dodaje Marija.
Foto – Filmski susreti 2017. godine – PRTSC FB Do sada su učestvovali glumci Viktor Savić, Borka Tomović, pisac Stefan Tićmi, muzičari PJ DUO Bogdan&Katarina i KINDA trio iz Norveške, kaže Marija.
Poziv svima da se pridruže akciji Spinalna mišićna atrofija je retka i progresivna bolest koja dovodi do trajnog invaliditeta i narodu je asocijacija na nju najskuplji lek na svetu, ali pored toga, oboleli se susreću sa nizom drugih problema.
“Problem koji je rešiv je pristupačnost i uklanjanje arhitektonskih barijera. Pozvala bih sve ljude dobre volje da nam se pridruže u akciji. Ako je dobro zaspalo u ljudima, probudimo ga!”, poziva Marija na akciju. Na majicama je ilustracija koju je uradio Dušan Cvetković, strip autor iz Niša. Nose poruku POBEDIMO RAVNODUSNOST PROBUDIMO SAOSECAJNOST
Foto – Marija Lazarević – Privatna arhiva Marija Lazarevic boluje od spinalne mišićne atrofije. Autor je neobične knjige za decu Moja omiljena tetka, istoimene bojanke i društvene igre za decu. Takođe, autorka je knjige Dečak i tetka Em vraćaju veru u Deda Mraza. Piše poeziju i radi radionice sa decom.

Nastavak na Megafon.co...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.