Skoro 18 miliona evra namenjeno za 78 kilometara kanalizacione mreže u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 27.Sep.2023, 18:50

Skoro 18 miliona evra namenjeno za 78 kilometara kanalizacione mreže u Leskovcu

Tender za izvođača radova na izgradnji i dogradnji fekalne kanalizacione mreže u preostalih 16 naseljenih mesta na teritoriji grada raspisao je Grad Leskovac. Vrednost radova procenjena je na skoro 2,1 milijardu dinara bez PDV-a, za 78 kilometara kanalizacione mreže za crpnim stanicama.

Prema projektu, fekalna kanalizaciona mreža gradiće se u naseljima Rudare, Šišince, Donja Jajina, Gornje Sinkovce, Gornje Trnjane, Vlase, Svirce, Donje Trnjane, Mrštane, Navalin, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << dok će se dogradnja raditi u naseljima Bogojevce, Vinarce (Čifluk Mira), Donje Sinkovce, Turekovac i Gornje Stopanje.

Zbog konfiguracije terena, kao i zbog plitkih postojećih ulivnih šahti, nije bilo moguće gravitaciono odvesti sve otpadne vode do postojećih ulivnih mesta, već je bilo neophodno predvideti određen broj crpnih stanica - piše u dokumentaciji.

Tako je predviđena gradnja 15 crpnih stanica, a ukupna dužina cevovoda je 78.150 metara i predviđeno je da se otpadne vode ulivaju u postojeću kanalizacionu mrežu grada Leskovca, da bi se kroz postojeću kanalizaciju dalje odvodila do Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, odnosno fabrike u Bogojevcu.

Prema tehničkoj dokumentaciji, nakon uvođenja izvođača u posao, rok za završetak radova je 14 meseci, a naručilac traži da imajuću u vidu obim radova, da se istovremeno radi sa većim brojem radnih ekipa koje će biti u stanju da obavljaju sve predviđene radove nezavisno jedna od druge.

Izvođač će shodno svojoj proceni angažovati potreban broj radnih timova, kao i njihov raspored tako da oni ne omataju jedni druge u obavljanju radova, ali i da u što manjoj mogućoj meri ometaju kretanje i aktivnosti stanovništva u zonama izvođenja radova - piše u napomeni.

Podsetimo, Vlada Srbije i Vlada Holandije potpisale su 2022. godine aneks ugovora za završetak postrojenja za preradu otpadnih voda prema kome će, za 78 kilometara kanalazicione mreže, biti donirano još 17,6 miliona evra.

Na osnovu tog ugovora Vlada Kraljevine Holandije će donirati 7,6 miliona evra, dok će 10 miliona evra obezbediti Vlada Srbije i resorno ministarstvo iz kreditne linije Banke za razvoj Saveta Evrope.

Tako bi višegodišnji projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu, za koji je još 2005. godine podignut kredit od 1,2 miliona evra, a gradnja počela 2008. godine, mogao konačno da dobije svoj kraj, nakon 18 godina.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JužneVesti.com...


Povezane vesti

Bačka Topola dobija javni toalet vredan 84.000 € – za nuždu sa stilom

Izvor: Luftika.rs, 27.Sep.2023

Opština Bačka Topola raspisala je javni poziv za izbor izvođača radova na projektu sanacije i promene namene objekta drugih delatnosti u javni toalet, koji se nalazi u centru Bačke Topole.. Predviđeno je da javni toalet bude izgrađen na rubu Gradskog parka, na potezu između ulica Maršala Tita...

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.