Sistematski pregledi žena trećeg doba

Izvor: RTS, 12.Maj.2015, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sistematski pregledi žena trećeg doba

Leskovački Gerontološki centar prvi put za pola veka, koliko postoji, organizovao je sistematski ginekološki pregled svojih korisnica. U narednih osam dana biće pregledano 40 žena trećeg doba koje do sada nisu bile u evidenciji Dispanzera za žene Doma zdravlja u Leskovcu.
Stigle su u zakazano vreme. Posle ginekološkog pregleda, sledi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uzimanje briseva i kolposkopija.

Sedamdestpetogodišnja Stanojka godinu dana živi u Gerontološkom centru u Leskovcu.Ginekologa nije posetila pune dve decenije. Ko zna koliko bi vremena još prošlo kaže Stanojka da nije ovog organizovanog sistematskog pregleda.
"Nisam išla kod ginekologa jer nisam imala potrebu. Sad kad sam čula za ovu akciju prva sam se prijavila da idem", kaže Stanojka Mitrović.
Strpljivo čeka pregled i Zora Pavlov koja je pre četri godine imala ginekološku hirušku intervenciju. Nada se da će i ovoga puta kao i pre dva meseca kada je posetila ginekologa nalaz biti dobar.
"Ovo što je pokrenuo starački dom jako mi se sviđa. Celo osoblje zaista brine o našem zdravlju", kaže Zora Pavlov.
Lekari dispanzera za žene leskovačkog Doma zdravlja godišnje imaju 10 hiljada Papanikolau testova i sedmostruko više preventivnih i pregleda žena sa akutnim problemima.
"To su uglavnom žene koje su do sada bile izopštene iz bilo kakve kontrole. Uglavnom su sve u postmeno pauzi koju karakterišu određene oboljenja na koja smo mi ukazali prošlonedeljnim predavanjem", kaže dr dušan milovanović, zamenik načelnika Dispanzera za žene.
Od 180 korisnika leskovačkog gerontološkog centra dve trećine su žene. Kada je nedavno osamdesetšestogodišnjoj korisnici otkriven karcinom jajnika u poodmakloj fazi zdravstveni tim ustanove odlučio je da krene sa sistematskim pregledima.
"Ovi pregledi će postati tradicionalni, jer želimo da zaštitimo naše korisnice i da preveniramo i rano otkrijemo karcionome", kaže Ivana Veličković, Ustanova za odrasle i starije.
U maju sistematski ginekološki pregledi, a u septembru biće organizovani sistemtaski urološki pregledi muškaraca, stanara Gerontološkog centra.
rts.leskovac@rts.rs
+381 16 242 131
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.