Širi se leskovačka industrijska zona

Izvor: RTS, 20.Jan.2019, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širi se leskovačka industrijska zona

Otvaranje fabrike "Aptiv Pakard" u Leskovcu početkom sedmice označilo je istovremeno i otvaranje nove, industrijske zone u ovom gradu. U prvoj fabrici u Zelenoj zoni do kraja godine radiće 1.100 ljudi. Britanski investotor se ugovorom obavezao da će zaposliti najmanje 2.000 radnika jer je šest hektara zemljištišta dobio bez naknade. Još četrdesetak hektara, infrastrukturno kompletno opremljenih, čeka nove investitore. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Mladi obrazovani, sposobni, spremni da se usavršavaju, željni dokazivanja na poslu. Njih preko 400 od 4.000 prijavljenih za posao u prvoj fabrici u Zelenoj zoni.

Sreću je imao i Aleksandar Đorđević, diplomac Visoke poslovne škole u Leskovcu.
"Nisam dugo čekao posao, kad je izašao konkurs konkurisao sam, kasnije su me pozvali, bio sam na obuci dva meseca u Rumuniji za ovaj posao, kasnije smo došli ovde i počeli sa proizvodnjom", kaže Aleksandar Đorđević, operater na montaži u "Aptiv Pakardu".
U hali površine 25.000 metara kvadratnih probna proizvodnja elektroinstalacija i modula za automobilsku industriju. Iz druge fabrike "Aptiva" u Srbiji odlaziće kablovi i žice za najskuplji automobil na svetu, mercedes "S klase".
"Čast nam je što je Dajmler koji razvija i proizvodi najbolje vozilo na svetu odabrao Aptiv kao dobavljača instalacija za predstojeću novu "S klasu", kaže Ulrih Ajhler, potpredsednik kompanije za Evropu i Bliski istok.
Deo svetske porodice u kojoj je 147.000 zaposlenih u 45 zemlje Leskovac je posao zahvaljujući povoljnom poslovnom okruženju i infrastrukturnoj opremljenosti u koju je grad uložio 152 miliona dinara. Umesto korova nikla je fabrika za samo godinu dana. Britanski investitor povukao je prvi, odlučujući korak.
"Imamo domaću firmu 'Statovac' koja ima po mojim saznanjima čak predstavništvo i u Hong Kongu koja traži dva hektara, radimo na tome i mislim da ćemo ove godine sa našim domaćim investitorom napraviti sporazum", kaže Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.
Zamišljen kao svojevrsna agroberza u kotlini čuvenoj po poljoprivrednoj proizvodnji, projekat je počeo da se realizuje 2011. uz podršku EU vrednu milion evra. Kablovi umesto prehrambene idustrije, objašnjavaju nadležni, ne znači da je grad odustao od prvobitne ideje.
"Pedesetak hektara u istočnom delu još uvek su ostali za Zelenu zonu i mi se trudimo i borimo da i tu dovedemo investitore koji će se baviti otkupom i preradom poljoprivrednih proizvoda", kaže Miloš Cvetanović, načelnik Gradske uprave Leskovac.
Ulaganja se nastavljaju. Za izgradnju novih saobraćajnica grad je izdvojio 30 miliona, država će za dovođenje gasa i novih trafo stanica dati još 113 miliona dinara, uz 7,5 miliona evra koliko je već uložila u prvu investiciju u Zelenoj zoni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.