Izvor: JUGpress.com, 19.Maj.2020, 16:27

Sindikalna organizacija JP GAS : Neisplaćene zarade za vreme vanrednog stanja nisu političko već moralno-zakonsko pitanje

LESKOVAC

Neisplaćene zarade za vreme vanrednog stanja u JP Gradska autobuska stanica Leskovac nije političko pitanje već je moralno – zakonsko pitanje, navodi se u saopštenju Sindikalne organizacije JP GAS.

“U ovoj situaciji, teškoj za čitavu zemlju, sasvim izvesno je da su javno – komunalna preduzeća, među kojima je i JP Gradska autobuska stanica, pretrpela značajne gubitke, na koje nije mogla da utiče jer se Uredbom vlade Republike Srbije suspendovan >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << – ukinut javni linijski prevoz – međunarodni, međumesni i gradsko-prigradski prevoz od 19.03.2020. godine, ostali smo bez prihoda – peronizacije autobusa, prodaja karata i drugih prihoda kao i zaposleni bez zarada ne svojom krivicom.

Kako nismo obuhvaćeni merama državne pomoći jer smo korisnici „javnih sredstava“ što sindikat ne može da shvati kako je to moguće, autobuska stanica nije na budžetu, ni kao direktni ni kao indirekti korisnik javnih sredstava, sopstvenim radom ostvarujemo prihode od prodaja usluga u drumskom saobraćaju, trgovinskog objekta i reklamiranja na autobuskoj stanici.

Nadali smo da će Ministarsvo finansija na „Zahtev za razmatranje mera za pomoć komunalnom sektoru“ upućen od strane Sindikata u komunalno stambenoj delatnosti dana 07.04.2020. godine u kojem se između ostalog traži omogućavanja beskamatnih kredita, odlaganja i produženja rokova prema dobavljačima, odlaganja poreza i doprinosa kao i druge mere u cilju stabilnosti komunalnog sektora, uzeti u obzir ali do danas nije se ništa uradilo.

Nadali smo da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na upućen dopis o problemima u poslovanju javnog preduzeća iniciraju i zatraže određena finansijska sredstva koja su u skladu sa Uredbom o uslovima i kriterijumima usklađnosti državne pomoći radi otklanjanja štetnih posledica prouzrokovanih epidemijom zarazne bolesti Kovid 19 ali do danas nije se ništa uradilo.

Nadali smo se da će i osnivač Grad Leskovac u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima koji u delokrugu ima i oblast saobraćajne i komunalne delatnosti, pomoći da dobijemo državnu pomoć i uspešno prebrodimo tešku finansijsku situaciju – zaposleni su bez zarada od početka izbijanja pandemije Kovid – 19 ali do danas nije se ništa uradilo.

Nadali smo se da će i poslodavac – direktor kao i Nadzorni odbor JP GAS-a obezbediti finansijska sredstva za isplatu zarade zaposlenima za vreme pandemije ali do danas nije se ništa uradilo.

Nadamo se da će te vi kao sedma sila svojim pisanjem upoznati nadležne državne institucije na težak ekonomski položaj zaposlenih u JP Gradska autobuska stanica Leskovac a to je da ne primamo zaradu od vreme početka pandemije do danas.

Tražimo – molimo samo da nam nadležne državne insitucije po modelu državne pomoći u privatnom sektoru isplati tri minimalne zarade zaposlenim, zar treba da zaposleni u JP Gradska autobuska stanica Leskovac budu i socijalni slučajevi.

Mišljenja smo da neisplaćene zarade za vreme vanrednog stanja u JP Gradska autobuska stanica Leskovac nije političko pitanje već je moralno – zakonsko pitanje u cilju očuvanja komunalnog sektora kao što je saobraćaj i usluge u saobraćaju kao poverene delatnosti a naravno i egzistencije zaposlenih i njihovih porodica”, navodi se u ovom svojevrsnom vapaju za pomoć koji upućuju zaposleni u JP Gradska autobuska stanica Leskovac.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.