Šiljan: Sa decom je lakše raditi jer nisu izgubila individualnost

Izvor: JužneVesti.com, 04.Apr.2019, 14:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šiljan: Sa decom je lakše raditi jer nisu izgubila individualnost

Da rad sa decom oplemenjuje, te da je sa njima lakše uspostaviti kontakt i razgovarati, smatra leskovački slikar Nebojša Stojković, u umetničkim krugovima poznatiji kao Joškin Šiljan. U dosadašnjoj karijeri održao je bezbroj radionica za decu, koja kroz slikanje i razgovore iskazuju deo sebe.

Komunikacija je sa decom znatno lakša, objašnjava Šiljan, jer ona još nisu prošli proces socijalizacije, te nisu izgubila deo svoje individualnosti. Rođeni Piroćanac >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << godinama živi i stvara u Grdelici kraj Leskovca, foto: JV/M.R.

Kako bismo postali član neke grupe, bili dobar đak i slično, mi gubimo individualnost. To se kod dece, naročito onih do 5 godina, još nije desilo i zbog toga je sa njima najlepše raditi. Oni su najiskreniji i otvaraju nam mnoga vrata i ukazuju na stvari koje mi uopšte ne primećujemo - kaže Šiljan.

Kreativnom biću, kaže, celokupan svet je interesantan jer u svemu vidi inspiraciju i ideju. Njegova dela nastaju procesom koji ne može da opiše jer mu, kako kaže, sve “dođe u trenutku”.

To je protok. Sve dok voda ide, ona je potok, kad stane - ona je bara. Tako je i sa delima - kaže on.

Šiljan zvanično svoja dela izlaže od 1994. godine, a osim u zemlji, slike su mu bile deo izložbi u čitavom svetu. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada, a godinama živi i radi u Grdelici.

Kako je počeo da se bavi slikarstvom, zbog čega se odlučio na pseudonim Joškin Šiljan, zašto su nagrade “potreba za odvajanjem”, kako njegove “žvrljotine” prihvata publika, ali i zbog čega Švajcarci o njemu snimaju dokumentarni film, možete čuti u intervjuu “15 minuta”.

Trenutno je deo njegovih radova izložen u leskovačkom Narodnom muzeju, foto: B. A.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.