Sigurna kuća u nekadašnjoj Našoj reči

Izvor: juGmedia, 24.Jan.2014, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sigurna kuća u nekadašnjoj Našoj reči

LESKOVAC – Grad Leskovac trajno će rešiti problem privremenog smeštaja žene i dece žrtve porodičnog nasilja tako što će u zgradi nekadašnje „Naše reči“ biti formirana sigurna kuća.

Umesto iznajmljenih prostorija koje se već deset godina koriste za privremeni smeštaj žena i dece, žrtava nasilja u porodici, zgrada nekadašnjeg nedeljnika „Naša >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << reč“, vlasništvo Centra za socijalni rad, biće adaptirana i opremljena za prihvat žrtava nasilja čime će Leskovac trajno rešiti problem Sigurne kuće.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović potpisao je danas sporazum o rekonstrukciji i adaptaciji ove zgrade sa direktorima Centra za socijalni rad, Agencije za lokalni ekonomski razvoj (ALER) i Ustanove za starije i odrasle.

Prema rečima Bojana Tojage, direktora ALER-a, sanacija i adaptacija objekta koštaće oko 2,5 miliona dinara a finansiraće se iz gradskog budžeta. Radovi bi trebalo da budu završeni za nešto više od tri meseca a od Fonda B92 i društveno odgovornih leskovačkih firmi očekuje se da finansiraju opremanje Sigurne kuće koja će moći da prihvati do 15 osoba.

Centar za socijalni rad u Leskovcu je samo u prošloj godini, raznim oblicima zaštite, obuhvatio stotinak žena a privremeno utočište u prihvatilištu od 15 do 30 dana koristilo je 35 žena od kojih su neke bile sa decom.

Na ime zakupa prostorija za smeštaj žrtava Centar je godišnje plaćao između 350 i 400 hiljada dinara a samo u prošloj godini za žene, žrtve nasilja, iz gradske kase plaćeno je preko milion i 100 hiljada dinara.

Poslednjih godina beleži se povećan broj registrovanih žrtava nasilja u Leskovcu.

Boban Ilić, direkor Centra za socijalni rad smatra da je to rezultat, izmedju ostalog, povećane društvene svesti da se može pružiti odgovarajuća zaštita žrtvi nasilja i da se nasilje u porodici, prema važećim propisima, tretira kao krivično delo.

„Na žalost, u mnogim porodicama još uvek vladaju patrijarhalni odnosi, strah i ekonomska zavisnost od onih koji vrše nasilje, zbog čega se žrtve, najčešće žene, teško odlučuju da zatraže pomoć Centra“ kaže Ilić.

S obzirom da se buduća Sigurna kuća u Leskovcu nalazi na svega pedesetak metara od Policijske uprave, sa kojom će biti povezana sigurnosnim kamerama, biće stvoreni uslovi za punu bezbednost korisnika i to je razlog da njena lokacija nije tajna za javnost, što je, inače, uobičajeno pravilo.

(Kraj)bdi/mil

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.