Šestorica fudbalera “Veternice” u reprezentaciji Roma Srbije

Izvor: JUGpress.com, 14.Avg.2018, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šestorica fudbalera “Veternice” u reprezentaciji Roma Srbije

LESKOVAC

Šestorica fudbalera leskovačke “Veternice” , fudbalskog kluba koji čine igrači iz lokalne romske zajednice , biće deo reprezentacije Roma Srbije.

Mesto u reprezentaciji su izborili Zoran Bakić, Nebojša Sejdić, Robert Šabanović, Trajče Bakterović, Danijel Malićević i Emanuel Kurtić, a stručni štab na turniru će pojačati i leskovački trener Rajko Elezović.

Na pomoćnom >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << terenu Gradskog stadiona odigrana je fudbalska utakmica između FK Veternice 1926 i Reprezentacije romskog nacionalnog tima Srbije. Utakmica je poslužila i kao izborni meč za neke od fudbalera Veternice koji će zaigarti za Reprezentaciju romskog nacionalnog tima Srbije na predstojećem turniru u Sloveniji, u Murskoj Soboti.

Organizacija „Romska inicijativa za održivi razvoj” je, u sardnji sa Fudbalskim savezom Srbije, formirala Reprezentaciju romskog nacionalnog tima Srbije u fudbalu i prošle godine su igrali na turniru u Sloveniji, gde su bile slične ekipe iz Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Osnivač selekcije Milorad Popović kaže da je najvažnije druženje i upoznavanje, a tek posle toga dolazi na red izbor fudbalera koji će pojačati Reprezentaciju romskog nacionalnog tima Srbije.

„Mi imamo volju i želju da proširimo saradnju sa svim romskim fudbalskim klubovima u Srbiji. Hoćemo da napravimo jednu pozitivnu priču, da podstaknemo razvoj fudbala i sklonimo romsku decu sa ulice. Na ovaj način napravićemo i jednu mrežu za učvršćivanje odnosa između Roma iz Beograda, Niša, Leskovca, sa severa, juga, kako bi bili bliži i jedinstveniji… Ovom idejom mi i podižemo nacionalnu svest Roma. Mi se bavimo svim i svačim u društvu, politikom, sportom, nevladinim sektorom, ovim-onim… Imamo dosta stručnjaka koji u svojoj branši mogu mnogo da pomognu, ali je situacija takva da kao NVO moramo da apliciramo svuda za sredstva kako bi ovoj deci omogućili neke osnovne uslove.“

Svega ovoga ne bi bilo i da nije bilo pripadnika drugih nacionalnosti koji su pomogli osnivanje ove reprezentacije, kaže Popović.

„Problem je taj što ova inicijativa u Srbiji još uvek nije potpuno prepoznata, ali uz pomoć naših prijatelja kao što su Boban Marković ili Nataša Petrović iz Aleksinca, Romkinja koja je trener reprezentacije U13, nadamo se da to neće uvek biti tako. Mi težimo tome da ovde ne budu samo Romi, mi već imamo nekoliko fudbalera drugih nacionalnosti koji žele da budu deo naše kampanje „Loptom ujedinjeni protiv rasizma i diskriminacije“. Nama je u interesu da se svi okupimo i borimo protiv diskriminacije i lošeg uticaja društva. U poslednje tri godine afirmativne mere su nam mnogo pomogle i olakšale, imamo dosta obrazovane dece. Sada to treba iskoristiti, dati toj deci koja su u razvoju mogućnost da se integrišu u društvo i kroz sport… Objasniti im šta je dobro, šta nije, kako treba postupati…“

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.