Izvor: JUGpress.com, 05.Feb.2019, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam žena iz Leskovca dobilo sertifikate za tkanje i vez

LESKOVAC

Sedam žena iz Leskovca dobilo je sertifikate o uspešno završenoj obuci u ručnom tkanju, necanju i vezu.

Sertifikate, koje je podelio ministar za rad i zapošljavanje Zoran Đorđervić, dobile su Jasmina Đorđević, Snežana Ilić , Svetlana Mitrović , Vesna Stojković, Nevena Mihajlović, Jasmina Tomić i Valentina Cakić.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<
Ovu obuku je uspešno završilo 106 polaznika iz Bora, Novog Pazara, Kraljeva, Leskovca, Niša, Prokuplja, Beograda, Subotice i Kraljeva.

Dobijanje ovih licenci znači zadržavanje nekih strarih zanata koji su imali tendenciju da nestanu i pokazuje jednu želju Vlade Srbije da vrate te zanate, a sa druge strane da pokaže veću brigu o ženama iz ruralnih sredina, rekao je Đorđević.

„Vaš doprinos je svakako veliki, jer pokazujete da želite da ostanete tamo gde sada živite, da Srbija nije samo Beograd, da su i svi ostali krajevi Srbija i da svojim radom pokažete da može lepo da se živi i prihoduje“, rekao je Đorđević.

Dobitnicima sertifikata obratio se i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović koji je rekao je jedan od ciljeva koji je postavljen pred ovu službu jeste ulaganje u ljudski kapital i vidove radne snage.

„Ova obuka daje konkretan rezultat, a to je sam proizvod koji predstavlja našu kulturu i tradiciju“, rekao je Martinović.

Obuku je sprovela Etno mreža kao strukovna organizacija koja okuplja lokalna zanatska udruženja i bavi se očuvanjem tradicije.

Predsednica Etno mreže Violeta Jovanović rekla je da u okviru ove obuke je bilo 106 polaznika, a sa njima je radilo 16 mentora. Polovina polaznika položilo je sa najvišom ocenom, dodaje Jovanović, što, kako kaže, daje odličan rezultat.

Dvomesečne radionice su organizovane u okviru programa obuka za tržište rada koji podržava Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) za radno osposobljavanje trajno nezaposlenih žena i mladih iz ruralnih područja. Obuke koje su su organizovane u zanatskim radionicama na lokalu pohađale su i 53 polaznice iznad 50 godina starosti koje su novim veštinama dobile jedinstvenu priliku za dodatni prihod i radno angažovanje na izradi rukotvorina kao poslovnih poklona.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.