Seča administracije počeće od Leskovca

Izvor: Politika, 26.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seča administracije počeće od Leskovca

Iz uprave grada na Veternici, najglomaznije u Srbiji u odnosu na broj stanovnika, do kraja godine treba da ode 300 zaposlenih

LeskovacLeskovac je odabran za grad u kojem će biti realizovan pilot projekat smanjenja administracije, i to već u ovoj godini, kaže za „Politiku" novoizabrani gradonačelnik Slobodan Kocić. Odabir nije slučajan, jer grad na Veternici ima najglomazniju upravu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Republici u odnosu na broj stanovnika. Prema Kocićevoj proceni, iz gradske kase platu prima blizu 1.000 zaposlenih u gradskoj upravi, javnim preduzećima i ustanovama kulture.

– Prvi zadatak nove vlasti biće moratorijum na nova neselektivna zapošljavanja. Poslednjih dana pred smenu, dosadašnja vladajuća koalicija je preduzela enormno zapošljavanje po stranačkoj i familijarnoj liniji, zbog toga sam zatražio od nadležnih službi da pripreme podatke o broju činovnika u gradskoj upravi – kaže Kocić, upozoravajući da je grad pred bankrotom, jer je budžet za ovu godinu od 2,138 milijardi dinara nerealistično projektovan. Mesečni deficit je oko 50 miliona dinara, odnosno 30 odsto od planiranog. Čak 70 odsto novca koji se slije u lokalni budžet odlazi na palte.

– Planiramo da napravimo novu sistematizaciju radnih mesta u gradskim upravama, službama, javnim i javno-komunalnim preduzećima. Neke od agencija i fondova ćemo ugasiti, a neke preregistrovati. Recimo, Regionalni garancijski fond za južnu Srbiju košta poreske obveznike 16,5 miliona dinara godišnje, a ne daje rezultate. Slična je situacija i sa Fondom za razvoj opštine – ističe Kocić.

Prema njegovim procenama, gradska administracija bi do kraja ove godine mogla da bude manja za 300 zaposlenih. Sredstva za program racionalizacije obezbediće država i ona nisu ograničena, već zavise od broja potencijalnih korisnika socijalnog programa. Predviđene su solidne otpremnine, tako da će za oko tri stotine onih koji odlaze biti obezbeđeno blizu 200 miliona dinara.

– Prvo ćemo ponuditi dobrovoljan odlazak po socijalnom programu. Ukoliko se ne prijavi zadovoljavajući broj, moraćemo da proglašavamo tehnološke viškove, a na kraju ćemo obaviti preraspodelu – objašnjava naš sagovornik.

Takođe, biće ukinuta mesta zamenika gradskih uprava i samo po tom osnovu biće godišnje ušteđeno 9,6 miliona dinara, što je dovoljno da se izgradi jedna seoska škola. Reprezentacija će biti ukinuta ili će biti svedena na najmanju meru, vozila neće moći više da se koriste u privatne svrhe, a biće skresani i troškovi kabineta gradonačelnika.

Pilot projekat smanjenja administracije realizovaće se uz pomoć Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Za ovaj i druge projekte grad Leskovac od Republike očekuje između milijardu i dve milijarde dinara do kraja godine.

Milan Momčilović

[objavljeno: 27/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.