Savremena egipatska umetnost u Leskovcu

Izvor: RTS, 24.Jul.2019, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savremena egipatska umetnost u Leskovcu

Zahvaljujući saradnji grada Leskovca i egipatske ambasade umetnici iz ovog grada imali su priliku da upoznaju savremenu egipatsku umetnost. O njoj su u leskovačkom Narodnom muzeju govorili stvaraoci iz ove zemlje.
Jedva da se nešto menjalo tokom tri hiljade duge istorije drevne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << egipatske umetnosti i civilizacije. Novine su stigle iznenada, osamdesetih godina prošlog veka. Mahmud Hanafi je predstavnik savremene egipatske umetnosti, okrenute čoveku, njegovoj senzualnosti i psihološkoj dimenziji.

"Umetnost, pogotovo ona koju ja predstavljam, se umnogome promenila. Od osamdesetih godinu uključujemo tehnologiju odnosno konceptualnu umetnost. Želja je da se udaljim od onog tradicionalnog", kaže Mahmud Hanafi, umetnik iz Egipta.
Slika Egipta danas i na grafikama Asme El Desoki. Asistent je na Fakultetu lepih umetnosti Helvan univerziteta u Kairu.
„Ja se trudim da ono što je moderno unesem u svoju umetnost i prenesem svojim studentima i imam puno uspeha u tome", navodi Asma El Desoki, grafičar iz Egipta.
Osnovi tradicionalne egipatske umetnosti poznati su leskovačkim slikarima. Stvaralaštvo ovog trenutka potpuna nepoznanica. Zato ne čudi ne malo interesovanje da se udje u daleki još neodškrinuti svet.
"O savremenoj egipatskoj umetnosti zaista veoma malo znam i baš mi je inspirativna ova tema i radujemo se susretu sa egipatskim umetnicima", kaže Radmila Krstić, kustos-galerista.
Razmena iskustava umetnika cilj je ambasade Egipta u našoj zemlji zahvaljujući kojoj se ovih dana srpski i egipatski sreću širom Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Predavanje o savremenoj egipatskoj umetnosti

Izvor: JUGpress.com, 24.Jul.2019

LESKOVAC..Narodni muzej i Grad Leskovac, u saradnji sa ambasadom Egipta , organizovao je predavanje na temu „Savremena egipatska umetnost“. Predavanje su održali umetnici iz Egipta, Hanafi Mahmud i Asma El Desoki. Njihovo stvaralaštvo zasnovano je na bliskom posmatranju senzualne i psihološke...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.