Samit fotografa eks Jugoslavije prerastao u Balkansku smotru

Izvor: juGmedia, 11.Okt.2018, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samit fotografa eks Jugoslavije prerastao u Balkansku smotru

Osmi Samit fotografa eks Jugoslavije otvoren je večeras u galeriji Leskovačkog kulturnog centra na kome se okupilo više od 50 fotografa iz zemlje i regiona, a po prvi put ove godine učestvuju i dva autora iz Bugarske čime je ova manifestacija ostvarila svoj cilj i prerasla u Balkansku smotru.

Tokom tri dana njegovog trajanja, Leskovčani će imati prilike da vide dve međunarodne izložbe i jednu samostalnu izložbu koja je večeras predstavljena a nosi naziv „Senke trajanja“autora >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << Zeljka Sinobada poznatog beogradskog fotografa u urednika fotografije Ilustrovane politike.

Izložbu je u Željkovo ime otvorio njegov učitelj i prijatelj Tomislav Peternek, koji je poručio da njegove fotografije ne treba samo gledati nego i čitati, jer svaka od njih krije svoju priču.

„Željkove fotografije treba čitati, nemojte samo pogledati, nego vraćajte se ponovo, ponovo ih gledajte i uvek ćete naći neki detalj novi i uvek ćete osetiti neke reči koje vam on govori kroz te fotografije“, rekao je Peternek.

Nakon otvaranja izložbe, proglašen je i ovogodišnji dobitnik nagrade „Tomin šešir“ koja je se dodeljuje  za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu i ove godine pripala je Radoju Elezu iz Trebinja.

Njemu je šešir predao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, a zatim je u ime lokalne samouprave Samit otvorenim proglasila Natalija Cakić.

„Sa ponosom mogu da istaknem da ovaj Samit iz godine u godinu raste i da danas okuplja preko 50 autora iz zemlje i regiona. Kako je finansijska podrška značajna, grad Leskovac je prepoznao značaj umetnosti fotografisanja te je ove godine podržao Foto klub Leskovac sa čak 400 hiljada dinara. Želim vam uspešnu manifetaciju i dodatnu inspiraciju“, poručila je Natalija u ime lokalne samouprave.

Osmi Samit fotografije uz podršku lokalne samouprave organizuje Foto klub Leskovac, u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom.

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Više od 50 fotografa na ovogodišnjem Samitu u Leskovcu

Izvor: JužneVesti.com, 12.Okt.2018, 13:04

Ovogodišnji, 8. Samit fotografa bivše Jugoslavije, koji je zvanično otvoren sinoć, ugostiće više od 50 stvaraoca iz zemlje i regiona. Ljubitelji fotografije u naredna 3 dana moći će da vide radove učesnika i saznaju nešto novo o fotografiji.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.