Sajam u čast ajvara, srpskog kavijara

Izvor: juGmedia, 01.Okt.2016, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam u čast ajvara, srpskog kavijara

LESKOVAC – Pored roštilja, najpoznatijeg leskovačkog brenda, Leskovac se širom sveta povezuje sa srpskim kavijarom, to jest – ajvarom, izjavio je danas gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. Otvarajući peti po redu Sajam leskovačkog domaćeg ajvara, ziminice i pića, Cvetanović je ocenio da je ta manifestacija odlična prilika za promovisanje bogatstva mirisa i ukusa leskovačkog kraja. „Baš u ovo doba godine kada nema kuće koja ne miriše na papriku i ovaj naš prepoznatljiv specijalitet. Ovi proizvodi su naša tradcija. I dalje se prave po receptu naših baka, s tim što smo zaštitili ajvar kao leskovački brend i uspeli da svojevrsni delikates podignemo na veći nivo i višestruko povećamo plasman na srpske i trpeze ostalih država“, istakao je Cvetanović. Sajam se održava u dvorištu Šop Đokićeve kuće, u organizaciji  Regionalne privredne komore i uz pomoć TOL i ALER. Predsednik ove komore Goran Jović takođe je govorio o leskovačkim brendovima – ajvaru i roštilj mesu, potencirajuću ulogu komore u postupku brendiranja. „Brend je važan onoliko koliko se kupuje i koliko je aktuelan i koliko ima prodaju“, kazao je Jović, rekavši da se proizvodnja ajvara u leskovačkom kraju povećala sa sa 35.000 na milion tegli tokom godine. „Mi moramo da imamo ne dva brenda, mi moramo da imamo 52 brenda. U narednom periodu postoji mnogo proizvoda sa juga Srbije koje moramo da brendiramo, i čeka nas dug i naporan put“, istakao je Jović, koji je još 2012. godine izjavio da se radi na brendiranju leskovačke sprže i leskovačke ljutenice. Danas je svoje proizvode izložilo i prodavalo 45 proizvođača sa juga Srbije. Među njima bio je i Zvezdan Stamenković iz Čifluka Razgojnskog s kompletnom zimnicom, ali i sa inovativnim ajvarom sa suvim pečurkama i dimljenim ajvarom, dok su učenici Trgovinsko-ugostiteljske škole na licu mesta napravili i služili veoma ukusan ajvar. Inače, Sajmu je prisustvovao i ambasador Pakistana u Beogradu IljazUlhaq. Milica Ivanović Vest Sajam u čast ajvara, srpskog kavijara se pojavila prvo na juGmedia.

Nastavak na juGmedia...






Povezane vesti

Gradonacelnik i Ciciban liga

Izvor: JUGpress.com, 01.Okt.2016

LESKOVAC..„Ciciban“ ligu , koju organizuje Gradski fudbalski savez Leskovca , obišao je gradonačelnik Goran Cvetanović...Ovu ligu igraju mali fudbaleri rođeni 2006., 2007. i 2008. godine...Ukupno učestvuje 15 ekipa leskovačkog regiona za generaciju 2006, sedam generacije 2007. i pet ekipa najmlađih,...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.