Izvor: JUGpress.com, 03.Jul.2023, 18:12

SRCE i Narodna stranka reagovale zbog kukastog krsta u Grdelici

LESKOVAC

Leskovački odborni stranaka SRCE u Nardone stranke reagovali su zbog crtanja kuakstog krsta na romske kuće u Grdelici.

Evo njihovih saopštenja

SRCE

U vreme kada se cela Srbija digla na noge, zbog raznih vidova nasilja koje vlada u zemlji i protiv koga aktuelna vlast ostaje nema, dolazi još jedna potvrda da nasilje dobija nove vidove.

    Juče su se, preko noći, na jednoj romskoj kući u Grdelici pojavili nacistički simboli. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Simboli najcrnjeg zla 20-og veka, se ponovo javljaju i to na žalost u leskovačkom kraju. Aktulna vlast  neće  povodom toga učiniti dovoljno, jer ona ne smatra to nekim problemom i ignorisaće ga.

     Do sada su napadani neistomišljenici, napadani su novinari koji pišu to što nije u skladu sa tabloidnim načinom izveštavanja i ne veliča vođu, napadani su slobodnomisleći intelektualci, glumci, a sada imamo i fašistički i rasistički napad na naše sugrađane Rome.

    Pitamo nadležne šta su učinili da se počinilac ovog dela pronađe, zašto se niko od njih nije oglasio i umirio sve građane, pre svega  Rome, koji se osećaju ugroženi ovakvim delom. Zar oni ne shvataju da nasilje nije samo kada nekog napadneš čekićem, pa makar i gumenim, nasilje je i kada to pokazuješ svojim pisanjem i crtanjem meta na one koji nisu kao ti, stvarajući im život nesigurnim i izazivajući kod njih strah i nesigurnost. Zar je aktuelna vlast zaboravia šta su nacisti i fašisti činili Romima?

     Ohrabruje činjenica da su sugrađani i komšije, iz Grdelice, osudili takve postupke i da su svesni šta ti simboli nose sa sobom, zato još jednom tražimo od nadležnih da u najkraćem roku identifikuju počinioca ili počinioce ovog dela i preduzmu prema njima adekvatne zakonske mere.

GrO Pokreta Srbija centar Leskova

NARODNA STRANKA

Dok se u celoj Srbiji protestvuje protiv nasilja, u noći između petka i subote, na kućama u romskom naselju u Grdelici osvanili su grafiti merže. Simboli nacizma pod kojima su stradali u drugom svetskom ratu mnogi srbi, romi, jevreji, osvanuli su na zidovima kuća pripadnika nacionalne manjine. Da li je do toga dovela opšta klima verbalnog i svakog drugog nasilja u našoj zemlji i protiv koje je ustao narod na proteste, možemo samo slutiti. Nikada se to do sada nije desilo u Grdelici, gde pripadnici manjina žive u jako dobrim odnosima sa ostalim stanovništvom. Stanovnici naselja su vidno uznemireni ovim porukama mržnje. Savet za nacionalne manjine Gradskog odbora Narodne stranke Leskovac oštro osuđuje ovakav vid nasilja i nadamo se da se to više nikad neće ponoviti u našem mestu. Policija je izvršila uviđaj i nadamo se da će vinovnici što pre biti pronađeni.

Savet za nacionalne manjine

Gradskog odbora Narodne stranke Leskovac

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.