Izvor: JUGpress.com, 05.Jan.2024, 14:50

SRCE: Ponedeljak – neradni dan ili ne? 

LESKOVAC

 Kako merimo ozbiljnost jednog društva? Kako da znamo da li sistem funkcioniše, ili ne? Zamislite jednu evropsku državu čiji se predsednik nekog 3. januara probudio i pomislio da je baš dobra ideja da 8. januar te iste godine proglasi preporučeno neradnim. Da, dobro ste pročitali: preporučeno neradnim! Kada smo kod preporuka, ne treba posezati daleko u prošlost da bismo se setili kako funkcionišu. Za vreme >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << COVID-a bilo ih je mnogo. Sve se svodilo na to da su se preporuka držali “državni” poslodavci, dok su “privatni” poslodavci funkcionisali po postojećim zakonima ove države. Poenta je u tome da su preporuke neobavezujuće. Na stranu neozbiljnost koja isijava iz neblagovremenosti ove odluke. GrO Srbija Centar ovim povodom želi da postavi nekoliko pitanja:

 Da li su zaposleni ponovo podeljeni, kao prilikom davanja po 10.000 dinara naših para službenicima Gradske uprave, na one kojima će ponedeljak biti neradni dan (zaposleni kod “državnih” poslodavaca), i one kojima će ponedeljak biti kao i svaki drugi ponedeljak (zaposleni kod “privatnih” poslodavaca)? Da li je ovo način da se još jednom zahvali i dodatno, za budućnost motiviše one koji su stajali u redovima da bi javno potpisali nepotrebnu podršku, bili najaktivniji učesnici predizborne kampanje, a kasnije i glasači, sakupljači kapilarnih glasova, poslušnici? Da li postoji način da se zaustavi vreme? Da li će sve ono planirano da bude urađeno u ponedeljak 8. januara biti volšebno pomereno za utorak? Da li je to moguće? Da li mislite da ijedan ozbiljan sistem tako funkcioniše? Nasumično izaberite bilo koju industrijsku granu. Fabriku. Postoje planovi proizvodnje, rokovi. Tamo se vreme meri vrlo precizno. Postoji sistem. Tamo ponedeljak ne može i neće biti neradni dan. Tamo gde hoće – sistem ne postoji. Do kada će ovaj režim da koristi državne resurse za ostvarivanje sopstvenih, populističkih ciljeva? Šta treba da uradi neko ko je unapred (jer tako mora kada ste zaposleni kod ozbiljnog poslodavca) uzeo slobodan dan da bi u ponedeljak završio neki važan posao u nekoj državnoj instituciji? On je potrošio dan svog godišnjeg odmora, posao neće završiti, jer institucija koja po postojećem zakonu u ponedeljak treba da radi, neće raditi. Za kraj, jedan apel: Nemojte više deliti građane ove zemlje! Vaše političko šibicarenje za rezultat ima sve dublju podeljenost društva, a to se nikada ne završava dobro, saopštio je leskovački odbor SRCE.(kraj) saopštenje/SM

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.