Izvor: JUGpress.com, 16.Jan.2021, 00:04

SRC „Dubočica“ najgore energetski obezbeđen objekat

LESKOVAC

Većina tačaka na 8. sednici skupštine grada Leskovca se odnosila na planove i programe za 2021. godinu institucija čiji je osnivač lokalna samouprava.

Odbornici su usvojili i program energetske efikasnosti grada Leskovca za period od 2020. do 2022. godine. Saša Mladenović, šef Odeljenja za društvene delatnosti, rekao je da se radi o veoma komleksnom programu koji dozvoljava nadogradnju, dok je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca naznačio da je >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Leskovac treći grad u Srbiji koji je doneo ovaj program.

„Do sada je u energetsku sanaciju objekata od 2014. do 2020. godine uloženo 1,122 milijarde dinara. Od toga Kancelarija za javna ulaganja investirala 987 miliona dinara, Progres 41 milon i grad Leskovac 67 miliona dinara. U zdravstvo je investirano 762 miliona dinara, u oblasti socijalne zaštite skoro 100 miliona dinara, u objekte obazovanja 226 miliona dinara i slobodno možemo da kažemo da je to više nego 100 godina unazad. Istovremeno, SRC “Dubočica” je, pored zgrade opštine, okruga i zgrade Osmospratnice, objekat koji je ubedljivo najgore energetski obezbeđen. Pritom i zaposleni u ovim institucijama ne vode dovoljno računa o potrošnji, i da bi se ušteda postigla mora da se domaćinski ponašamo. Zato i težimo da mnoge objekte rešimo i već smo mnogo uložili, a smatramo da tek na kraju treba da saniramo ono što korisimo mi kao upošljenici opštine, dok bi SRC trebalo rešavati što brže.”

Cvetanović se zahvalio prof. dr Dragoljubu Živkoviću, odborniku GG “Za Leskovac zajedno” jer je, smatra gradonačelnik, dao veliki doprinos u pravljenju ovog plana, kao i Aleksandra Stojanović koja je dokument od preko 300 strana sklopila u veoma kompleksan plan.

Nenad Filipović (Jedinstvena Srbija) smatra da je ovo veoma dobar dokument koji ima određene propuste.

„U delu koji se tiče javnog osvetljenja cifre koje se nalaze u ovom planu ne podudaraju sa Ugovorom o javno-privatnom parternstvu koji je potpisan na prošlom zasedanju. Kako je moguće da u Ugovoru piše da se potroši devet miliona kilovat sati eneregije, a ovde piše 7,5 miliona kilovat sati. Takođe, ne slažu se brojevi i vrste svetiljki. Ovo su bitne informacija koje mi moramo da razmotrimo zato što svaka cifra koja se poveća utiče na život svakog od nas.“

Samostalni odbornik Dragan Savić je predložio da se u okviru ovog Plana stavi moratorijum na izgradnju mini hidro elektrana, ali za svoj predlog nije imao skupštinsku većinu.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.