SDS: Dražava kažnjava seljaka i vrši udar na poljoprivredu

Izvor: juGmedia, 04.Feb.2016, 22:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SDS: Dražava kažnjava seljaka i vrši udar na poljoprivredu

LESKOVAC – Poljoprivedni proizvođači sa područja grada Leskovca razočarani su sadržinom uredbe o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, ocenuje danas Resorni odbor za poljoprivredu SDS u Leskovcu.

U saopštenju ove stranke špdseća se da je  Vlada Srbije je na predlog Ministarstva poljoprivrede usvojila 30. januara Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2016. godini, prema kojoj će se umesto dosadašnjih 12.000 dinara >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << po hektaru: 6.000 za biljnu proizvodnju i po 3.000 regres za djubrivo i gorivo, poljoprivrednici sada moći da računaju na 4.000 dinara, odnosno 2.000 dinara za regres za djubrivo i 2.000 za biljnu proiozvodnju.

“Katastrofalno smanjenje subvencija šteti i agraru i državi. Novom uredbom država kažnjava seljaka i vrši se direktni  udar na razvoj poljoprivrede, kao i na pad životnog standarda svih građana, jer će izostanak subvencija izazvati rast cena hrane. Zašto je ukinut regres za gorivo kada je cena nafte na svetskom tržištu na istorijskom minimumu, i umesto da država smanji cenu goriva za sve građane, ona povećava akcize”.

Ovom uredbom država se odrekla seljaka i još jednom pokazala da vlast ne ceni poljoprivredu, koja je sa prošlogodišnjim suficitom od 1,2 milijarde evra jedna od najprofitabilnijih privrednih grana. Ogorčeni smo ovakvom odlukom vlasti i poručujemo da će to uništiti domaću proizvodnju i onemogućiti hiljadama poljoprivrednih gazdinstava da rade i žive od svog rada.

Pokazalo se da smo na zadnjim izborima loše birali, jer je svima znatno pogoršan životni standard. Promene su neophodne na svim nivoima vlasti, ako želimo da nam bude bolje”, zaključuje se u saopštenju SDS-a

/kraj)

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.