Rodjendan muzeja u Leskovcu

Izvor: JUGpress.com, 10.Maj.2016, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodjendan muzeja u Leskovcu

LESKOVAC

Narodni muzej u Leskovcu obeležio je danas  68 godina svog rada i postojanja.

Narodni muzej u Leskovcu u proteklih godinu dana dobio je potpuno novo ruho, rekao je na obeležavanju godišnjice zamenik gradonačelnika Dragan Jovanović.

„Pre godinu dana otvorili smo novu stalnu postavku „Vremeplov kroz istoriju leskovačkog kraja“, čime smo nakon četiri decenije doprineli da ova značajna >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << ustanova kulture ima izgled kakav joj i dolikuje, ali da i svim posetiocima predstavi ogromno kulturno i istorisjko bogatstvo našeg grada. Ovo je institucija koja sakuplja, čuva i prezentuje različite aspekte prošlosti i sadašnjosti Leskovca, političke, društvene, kulturne“, dodao je Jovanović.

On  se posebno osvrnuo na gostovanje muzeja dve godine zaredom u galeriji RTS-a, gde je ove godine postavljena izložba „Jug Srbije u Velikom ratu“, uz konstataciju da je velika posećenost ovih izložbi dokaz da Leskovac ima šta da ponudi široj javnosti, kao i da je to potvrda kvaliteta naših kustosta i muzeologa.

Izveštaj o radu u proteklih godinu dana, od prošlog do ovog maja, podneo je direktor Narodnog muzeja Vladimir Đorđević.

Jedan od naznačajnijih poduhvata muzeja u 2015. godini bilo je otvaranje nove stalne postavke „Vremeplov leskovačkog kraja“. Realizovano je 16 likovnih, istorijskih i muzejskih izložbi. U okviru izdavačke delatnosti pripremljena je 55 sveska „Leskovačkog zbornika“, katalog izložbe „Jug Srbije u Velikom ratu“, o grnčariji iz etnološke zbirke muzeja i veliki broj kataloga sa likovnih izložbi. Naroni muzej je učestvovao u manifestaciji „Muzeji Srbije deset dana u deset do deset“, sa izložbom grnčarije. Muzej je učestvovao u projektu „Dani evropske kulturne baštine“ sa temom stari i tradicionalni zanati, kao i u arheološkim istraživanjima na lokalitetima Mala Kopašnica, Grdelica, Oraovica, Boćevica i Palojce. Organizovana je prezentacija rezultata najboljih arheoloških nalazišta na lokalitetu Mala Kopašnica, kao i brojne edukativne radionice namenjene najmlađim Leskovčanima. Naročito je značajna izložba u galeriji RTS-a „Jug Srbije u Velikom ratu“, a u 2015. godini, za realizaciju izložbe „Zlatno doba Leskovca 1918 – 1941“, autori izložbe Veroljub Trajković i Mira Ninošević dobili su prestižnu nagradu „Kustos godine“. Marodni muzej se bavio i istraživačkim radom, tako da je održan naučni skup „Bugarska okupacija juga Srbije 1915 – 1918“, na kome su prezentovana 42 naučna saopštenja.  Muzej je potpisao protokol o saradnji sa Filozofskim fakultetom u Nišu i Visokom poslovnom školom strukovnih studija u Leskovcu. Uspostavljena je međunarodna prekogranična saradnja sa regionalnim istorijskim muzejom Đustendil iz Bugarske.

„Sve ovo govori da je Narodni muzej u Leskovcu imao godinu izuzetnih aktivnosti na svim poljima i da je dao poseban doprinos unapređenju i razvoju muzejske delatnosti, ali i u promovisanju našeg grada, rekao je Đorđević.

Ivan Becić, direktor Instituta za srpsku kulturu i član redakcionog odbora, predstavio je 56. svesku „Leskovačkog zbornika“. Ovaj „brend nauke sa juga Srbije“, kako ga je Becić nazvao, najstariji je časopis ovakve vrste u Srbiji koji izlazi u kontinuitetu, što je postignuto zahvaljujući renomiranim saradncima i izvanrednoj saradnji sa važnim insitucijama, kao što je SANU, Filozofski fakultet u Beogradu, Filozofski fakultet u Nišu, Filološko umetnički faklutet u Kragujevcu, kao i saradnji sa ljudima iz naučnih instituta, kao što je Institut za evropske studije, Etnografski institut i Insistut za srpsku kulturu.

Najnoviji broj „Leskovačkog zbornika“ sadrži 25 naučnih članaka, jedan rad iz bibliofrafije, dva rada koja se odnose na građu  i dva prikaza.

U sklopu proslave jubijela otvorena je izložba Jovana Popovića, Leskovčana  koji je svoju zbirku slika poklonio muzeju

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.