Izvor: JUGpress.com, 22.Maj.2020, 22:38

Rezultati reforme javne uprave u Srbiji : Kontakt centar republičkih inspekcija na usluzi gradjanima i privredi

LESKOVAC

Krajem marta počeo je sa radom Kontakt centar republičkih inspekcija koji pokriva rad 44 inspekcije na republičkom nivou. Građani i privreda imali su  priliku da preko sajta www.inspektor.gov.rs, kao i telefonom na broj 011/ 6350 322, prijave sve nepravilnosti koje su uočili tokom vanrednog stanja zbog pandemije KOVID -19  virusa i informišu se o svojim pravima i obavezama. U prvih 6 nedelja, dnevno je u proseku stizalo preko 70 različitih prijava. Reforma inspekcija >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << deo je ukupne reforme javne uprave koju u našoj zemlji podržava Evropska unija.

Da je telefon u Kontakt centru inspekcija zvonio – zvonio je. A da su prijave stizale – jesu. Neke od njih pogrešile su adresu. Evo primera:

Hoću da prijavim Bele strane jer su mi dali pogrešan broj telefona.Prodali su mi 28 grama manje brašnaOprasila mi se mangulica, dva praseta su mi umrla i niko nije hteo da mi pomogne, nisam mogao da nađem veterinara

Ovo su samo neke od prijava problema koje su građane mučile, ali nisu u nadležnosti republičke inspekcije. Nadležni kažu da su u prvih mesec i po dana rada Kontakt centra primili više od 3000 prijava.

Šef Tima za reformu inspekcija Dragan Pušara ovako objašnjava proces „ Kako je odmicala situacija sa pandemijom tako se menjala struktura predstavki koje su stizale od građana i privrede. U prvim danima najveći broj primedbi se odnosio na neuobičajeno visoke cene osnovnih životnih namirnica, čak i onih koje su bile zaštićene merama Vlade Republike Srbije kao i cena medicinske opreme, pre svega maski“, kaže Pušara.

Kada je tržište stabilizovano, veći broj pitanja bio je u vezi sa radom poput prava na neplaćeno odsustvo, koliko dana poslodavac može da pošalje radnika na plaćeno odsustvo i sva ostala pitanja koja se tiču zaštitne opreme, prevoza na posao i sa posla“, objašnjava Pušara.

 Jedinstveni Kontakt centar republičkih inspekcija je jedinstveno upravno mesto za sve 44 inspekcije gde i građani i privreda mogu da izjave sumnju u eventualnu zakonitost ili usklađenost sa pojedinim obavezujućim propisima, bilo javnih entiteta, bilo privrede.

„Naši operateri i analitičari će predstavku obraditi i proslediti nadležnoj inspekciji. Ono što je kvalitet više jeste to što podnosilac predstavke, može da ostane anoniman, ali ukoliko se identifikuje, dobiće informaciju o sudbini njegove predstavke i biće obaveštavan elektronskim putem sve do ishoda inspekcijskog nadzora“, dodao je Pušara.

U našem Kontakt centru trudimo se da građane jasno uputimo na nadležnosti ovih inspekcija. U svakom slučaju, kada je primimo mi je prosledimo na odgovarajući nivo lokalne inspekcije, u zavisnosti o kom se gradu ili opštini radi a stranku uputimo na nadležnost tog grada ili opštine“, objašnjava šef Tima za reformu inspekcija.

Prema rečima državnog sekretara u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Zorana Kasalovića, najviše predstavki je imala tržišna inspekcija (oko 39%), a nešto manje od pola se odnosilo na nadležnost lokalnih inspekcija. Svi nadzori konstatovali su oko 12 posto nepravilnosti, što ukazuje na visok stepen odgovornosti i svesti i naših privrednika i građana, smatra Kasalović.

„Uvažavajući proglašenu pandemiju i potrebu za efikasnošću rada Kontakt centar je počeo pre vremena da radi. On je značajan zbog toga što sada građani i privrednici mogu bez puno lutanja i gubljenja vremena kao i bez poznavanja nadležnosti određenih inspekcija da brzo reaguju, prijave nepravilnosti ili nelojalnu konkurenciju i da Kontakt centar reaguje vrlo brzo dostavljanjem primedbi nadležnim inspekcijama na postupanje. Kontakt centar daje dobre informacije i nama koji radimo na reformi inspekcija, a i ono što privrednici iskazuju kao problem da se delegira vladinom timu da se zakonski okviri eventualno promene kako bi se poboljšali uslovi poslovanja u Republici Srbiji“, objašnjava Kasalović.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu smaoupravu (MDULS) izradilo je akcioni plan zapošljavanja novih inspektora jer smo analizom uvideli nedostatak potrebnih inspektora. Akcionim planom predviđeno je da do 2021. godine bude primljeno 1272 inspektora. To je dobro prihvaćeno. U prvom kvartalu je primljeno 112 novih inspektora. Na taj način do 2021. želimo da popunimo naše inspekcije kao i da izmenimo starosnu strukturu, dodao je Kasalović.

Reforma inspekcijskih službi je donela i neke novine prema kojima one imaju i savetodavnu ulogu za privredu.

Sve republičke inspekcije na internet sajtu www.inspektor.gov.rs  objavljuju obavezne obrasce i kontrolne liste, kao što je propisano Zakonom o inspekcijskom nadzoru i postupke u okviru njihovih nadležnosti.

Sada se sve redovne inspekcije na terenu sprovode u skladu sa tim objavljenim listama.

Ovo je od velike važnosti za privrednike, jer im omogućava predvidivo poslovanje, pošto na pomenutom sajtu mogu da pronađu sve informacije o uslovima koje moraju da ispune kako bi poslovali u skladu sa propisima. Privrednici o tome imaju svoje mišljenje

“Mi smo pod nazivom inspekcija rada, sanitarna ili komunalna inspekcija do sada podrazumevali neke sankcije, ili oštrije mere prema malim i velikim privrednicima”, kaže direktor Regionalne privredne komore u Leskovcu Goran Jović.

“ U suštini inspekcijski posao ne bi bio samo kažnjavanje i sankcionisanje određenih privrednih subjekata, nego je njihov zadatak da preventivno deluju da se ne rade neke određene radnje koje nisu u skladu sa Zakonom radu ili Zakonom o zaštiti životne sredine, itd. Upravo radimo na tome da inspekcije, koje vrše kontrolu određenih privrednih subjekata, rade pre svega preventivno i ukazuju na greške koje ti privrednici imaju. Naravno, sve to u skladu sa zakonom, a da, ukoliko ne postupe po onome što im inspekcijske službe nalože, da uslede određene sankcije i propisane kaznene mere”, objašnjava Jović.

On ocenjuje da su inspekcijski organi do sada uvideli situaciju na terenu.

“Ali i sama saradnja određnih inspekcija, raznih ministarstava sa privrednim subjekatima, njihova  bolja komunikacija je omogućila da ta saradnja bude dodbra ne samo na nivou Privredne komore i određenih institucija, nego i na nivou samih privrednih subjekata. Ta saradnja postoji i ona čak i deluje savetodavno na neke privredne subjekte da neke mere otklone na mere. Npr. kod građevinske inspekcije imamo savetodavno kako se dobija dozvola, na koji način se radi, kako ne zloupotrebiti načine na koji privredni subjekti rade i sada same inspekcijske službe utiču na bolji rad, odnosno na poštovanje zakona od strane privrednih subjekata”, objašnjava Jović.

Od 25. marta do 14. maja ove godine u Jablaničkom okrugu podnete su ukupno 43 predstavke inspekcijskim organima. Najviše ih je sa teritorije grada Leskovca – 27. Sledi Vlasotince sa 13, sa teritorija Lebana, Bojnika I Medvedje podneta je po jedna predstavka, a iz opštine Crna Trava ih nije bilo.

Reforma inspekcija deo je ukupne reforme javne uprave koju podržava EU. Evropska unija, kroz Sektorsku budžetsku podršku, podržava i reformu inspekcijskog nadzora koja je deo ukupne reforme javne uprave u Srbiji. Ta podrška budžetu iznosila je 3 miliona evra. Reformom inspekcijskih službi smanjuje se administrativno opterećenje za građane i preduzeća i obezbeđuje predvidivost poslovanja i fer poslovno okruženje.

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Građanima i privredi Srbije na raspolaganju Kontakt centar inspekcija

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Maj.2020, 20:38

Građani i privrednici Srbije mogu onlajn i telefonom Kontakt centru republičkih inspekcija koji pokriva rad 44 inspekcije, da prijave nepravilnosti, a te prijave brzo se prosleđuju nadležnoj inspekciji na postupanje...Kako je večeras objavila je TV N1, tokom šest nedelja rada Kontakt centru na...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.