Reformama do investicija

Izvor: RTS, 31.Mar.2010, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reformama do investicija

Vršac, Leskovac i Užice, opštine koje su najviše učinile na stvaranju uslova za investiranje. Predstavnici Vlade naglasili da će nastaviti da sprovode neophodne reforme kako bi privukli što više investicija u Srbiju.

U konkurenciji 30 gradova Vršac, Leskovac i Užice su opštine koje su najviše učinile prošle godine na stvaranju uslova za investiranje, ocenio je žiri USAID (Američka asocijacija za međunarodni razvoj) i programa tehničke pomoći "Mega".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U različitim kategorijama, nagrade su dobili i Bujanovac, Niš, Novi Sad i Smederevo. Svi oni moći će da razmene iskustva sa kolegama na evropskim sajmovima i u američkoj državi Alabama.

Na dodeli nagrada USAID takmičenja "Investirajte u Srbiji", predstavnici Vlade naglasili su da će nastaviti da sprovode neophodne reforme kako bi privukli što više investicija u Srbiju.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić naveo je da je Srbija politički stabila zemlja, što je prvi uslov za privlačenje stranih investicija, ali da nije efikasna država i nema potrebnu infrastrukturu.

Govoreći o efikasnosti države, Dinkić je rekao da od 230 preporuka privrede koje je vlada usvojila u januaru sa ciljem da se ukinu birokratske procedure i olakša poslovanje u Srbiji, u praksi su sprovedene 23.

Zbog toga je Ministarstvo ekonomije donelo odluku da od sledećeg meseca izveštava Vladu ko je sve usvojio preporuke koje je privreda predložila za ukidanje procedura, rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, praksa je pokazala da najviše investicija dolazi u opštine koje su na Koridoru 10, jer su one dobro povezane sa Evropom i svetom.

"Mora ravnomerno da se izgradi sva infrastruktura", poručio je Dinkić i dodao da će zbog toga država, deo novca od prodaje "Telekoma", uložiti u izgradnju putne infrastrukture u svim krajevima zemlje.

Novo investiranje u Leskovac 

Ministar je rekao da je Leskovac, koji je zauzeo drugo mesto u promociji investicija u 2010. godini, primer kako treba da se ponašaju i druge opštine u Srbiji.

Dinkić je najavio da bi nemačka kompanija za proizvodnju čarapa "Falke" trebalo da dođe u Leskovac sledećeg meseca, uloži u fabriku i zaposli oko 600 ljudi.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić ocenio je da su posle donošenja Zakona o planiranju i izgradnji neke opštine i gradovi počeli brže da izdaju građevinske dozvole, dok nekim lokalnim samouprava treba dugo da izdaju dozvole jer ne postoji volja i želja da se uvede red u urbanizam i građevinarstvo.

"Svako ko ima blagovremeno izdatu lokacijsku dozvolu može započeti gradnju bez obzira što nije završio sve neophodne procedure za dobijanje građevinske dozvole", poručio je Dulić.

Ministar za nauku Božidar Đelić najavio je da će u junu Ministarstvo finansija pripremiti nacrt zakona o javnoj svojini koji će omogućiti opštinama da raspolažu svojom imovinom.

"To će lokalnim samoupravama omogućiti da privuku više investicija", ocenio je Đelić.

Prema njegovim rečima, naredne godine će Srbiji biti dostupno svih pet komponenti evropskog budžeta, pa će moći da dobija novac za projekte koji će pomoći ravnomerni regionalni razvoj.

Američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik istakla je da Srbija, kao što to naziv USAID konferencije glasi, može postati sledeća investiciona destinacija i da je to preduslov za sprovođenje reformi koje će pomoći onima koji posluju u Srbiji.

Vorlik je naglasila da lokalne samouprave i vlast u Srbiji moraju objasniti potencijalnim investitorima zbog čega je važno da ulažu u Srbiju.
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.