Recituje osobama oštećenog sluha

Izvor: JužneVesti.com, 22.Jul.2015, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recituje osobama oštećenog sluha

Mladi leskovački pesnik Stefan Mitić odlučio je da se malo poigra rečima, doda poeziji sliku i zvuk i tako napravi nešto što do sada još nije viđeno.

Ovaj mladi umetnik napravio je video-spot za osobe sa oštećenim sluhom i tako ušao u istoriju kulturnog života ovog grada kao inovator.

Svoju pesmu „Drame imaju prednost“ preveo je na znakovni jezik i snimio spot u Pozorištu lutaka u Nišu. Recitovao je "hrvatski Rade Šerbedžija" – Zrinko >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Kapetanić.

Početna ideja je bila da na tipkama pisaće mašine budu zakačeni kanapi i da kako ja udaram po tastaturi, tako se ruke devojaka koje znaju znakovni jezik pomeraju. To nismo uspeli, ali smo ipak spot uradili uz pomoć štapa i kanapa, bukvalno, i zadovoljni smo. Danas, u vreme kada na pesničkim večerima bude jedva desetak ljudi, okupiti deset ljudi oko poezije je sjajna stvar - kaže ovaj mladi umetnik.

U spotu su učestvovali i omladinci iz Udruženja gluvih i nagluvih iz Niša.

Pesma „Drame imaju prednost“ je prvo pesničko delo na ovim prostorima prilagođeno licima sa oštećenim sluhom i čast mi je što sam učestvovala u njegovom stvaranju. Poezija, pozorište, srpska kinematografija i muzika su do nedavno bile potpuno nedostupne gluvom čoveku i ovaj spot predstavlja veliki korak ka njihovom uključivanju u kulturne tokove - ističe Milica Bogdanović iz Udruženja gluvih.

Spot za pesmu “Drame imaju prednost” je ujedno i najava Stefanove prve zbirke pesama pod nazivom “U’vatile me lutke” koja bi trebalo da bude obajvljena u septembru za izdavačku kuću ARTE stih iz Beograda.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.