Rebalansom smanjen budžet za 173 miliona

Izvor: juGmedia, 05.Dec.2015, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rebalansom smanjen budžet za 173 miliona

LESKOVAC – Najnovijom Odlukom o izmeni i dopuni Odluke o budžetu grada Leskovca za ovu godinu prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva planiraju se u visini 3 milijarde 498 hiljada dinara, saopšteno je na današnjoj sednici Gradskog veća.

Kako je objasnio načelnik Uprave za finansije  Dalibor Tričković, sredstva su umanjena za skoro 173 miliona dinara „iz više razloga“, a jedan od njih je i porez >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << na zarade koji je za oko 20 miliona manji u odnosu na prvobitni plan.

„Takođe i prihodi budžeta grada po osnovu kamata su manji za 2 miliona kao posledica pada referentne kamatne stope i umanjenja tekućeg namenskog transfera ali i kapitalnog namenskog transfera za ukupno 80 miliona dinara“, kazao je Tričković.

On je naveo da su smanjeni i prihodi od prodaje dobara i usluga za 68 miliona dinara „usled kašnjenja u realizaciji projekta i nelikvidnosti javnog preduzeća „Dom““.

Ipak, ističe, određene kategorije beleže rast.

„Porez na prihod od samostalne delatnosti je veći za 9 miliona dinara. Komunalna taksa za držanje motornih vozila za 4 miliona, a nenamenski transfer od Republike povećan je za 40 miliona dinara, tako da ova povećanja prihoda kompenzuju prethodno pomenuta smanjenja“, naglasio je Tričković.

I rashodi koregovani

On je dodao da je vršena i korekcija određenih rashoda, te su kod gradonačelnika i gradskih većnika smanjeni za miliona a u organima uprave za 13,5 miliona dinara.

„A rashodi Direkcije za urbanizam i izgradnju se planiraju u visini od 905 miliona. Pozitivna stvar u poredeljenju ovih sredstava je u tome da su za celokupni iznos raspisane javne nabavke i sklopljeni ugovori, tako da i u narednoj godini mogu nesmetano da se realizuju projekti započeti u ovoj godini“, objasnio je Tričković.

Sa druge strane, Agenciji za lokalni ekonomski razvoj opredeljeno je 40 miliona dinara manje zbog, kako je rečeno, velikih ušteda po osnovu sprovedenih javnih nabavki ali i nerealizacije određenog broja investicija u ovoj godini.

Više para za atarske puteve i mesne zajednice

Ovom prilikom istaknuto je da je 22 miliona dinara više predviđeno za projekte komasacije, raščišćavanja is ređivanja atarskih puteva, a mesnim zajednicama je ovom odlukom opredeljeno još 10 miliona.

„Jer saveti mesnih zajednica u poslednje dve godine beleže značajnu aktivnost u realizaciji i rešavanju svojih lokalnih problema“, istakao je Tričković.

Takođe, kulturi je u ovom rebalansu opredeljeno 2 miliona više, predškolskom vaspitanju 3,1 miliona, a srednjem obrazovanju 4 miliona u odnosu na prethodni plan.

(Kraj) dum

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.